Marele Muftiu al Arabiei Saudite acuză liderii iranieni că au ajuns să creadă din ce în ce mai mult în această religie, dar ce reprezintă,de fapt, această religie? Aceasta a apărut în urma profeţiilor lui Zoroastru, în jurul anului 588 î.e.n., şi a fost religia oficială a Imperiului Iranian înainte de apariţia islamului, fiind una dintre cele mai dominante religii din lume. Astăzi, mai există doar 200.000 de adepţi, toţi locuind în India sau Iran. Fiind o religie monoteistă, adepţii cred într-un singur zeu, Ahura Mazda (Lordul Înţelept), care se crede că a creat lumea şi perfecţiunea acesteia.
Zoroastrismul promovează viaţa ideală, perfectă, marcată doar de ceea ce este frumos şi aduce fericire, iar forţele rele trebuiesc îndepărtate. După moarte, oamenii sunt judecaţi, iar în urma acestui proces ajung în raiul zoroastru sau în iad. Se poate observa clar că această caracteristică este şi cea a creştinismului şi apare, inevitabil, problema moştenirii unor manifestări în religiile apărute ulterior din zoroastrism.
De asemenea, exista fascinaţia pentru foc, considerat un simbol divin, Mai mult, se punea accentul pe individualism, tocmai de aceea adepţii se rugau acasă în defavoarea bisericii sau templelor. Ceea ce ridică o întrebare menţionată anterior, şi anume: influenţele pe care această religie a avut-o în dezvoltarea celor ulterioare este faptul că anumite sărbători şi ceremonii sunt asemănătoare cu Bar-Mitzvah-urile din cultura evreiască.
Cu toate acestea, numărul adepţilor, cei mai numeroşi fiind în India, continuă să scadă cu 10% pe deceniu. Aşadar, zoroastrismul va deveni în viitor o religie despre care vom afla doar din cărţile de istorie.
Sursa: Curiosity
Citeşte şi:
Istoria religiilor in 90 de secunde: cum s-au raspandit religiile in lume?
Introducere in teologia mistica a bisericii de rasarit, un atelier interactiv cu Andrei Gaitanaru