Sindromul picioarelor neliniştite este o afecţiune comună caracterizată prin sentimente de disconfort la nivelul picioarelor, însoţite de nevoia stringentă de a mişca picioarele pentru a calma aceste senzaţii.
Persoanele cu sindromul picioarelor neliniştite îşi mişcă picioarele constant, chiar şi atunci când stau aşezaţi. Percepţii ciudate apar, frecvent, în timpul nopţii şi sunt descrise de către pacienţi ca fiind o senzaţie de mâncărime, pulsaţie, furnicături şi înţepături sau un sentiment înfiorător.
Aceste senzaţii se pot agrava când persoana se relaxează, indiferent dacă este aşezată sau culcată. Sindromul picioarelor neliniştite afectează atât bărbaţii cât şi femeile de orice vârstă.
Cauza nu este cunoscută, dar se crede că ar avea o legătură genetică, fiindcă mulţi pacienţi care se confruntă cu sindromul picioarelor neliniştite au rude care au trăit, de asemenea, aceleaşi senzaţii. Sindromul picioarelor neliniştite a fost asociat cu unele afecţiuni medicale, inclusiv boala Parkinson, diabet zaharat şi neuropatie periferică.
Aceste senzaţii apar, de asemenea, şi la cei cu deficit de fier sau insuficienţă renală severă. Unele femei au sindromul picioarelor neliniştite în timpul sarcinii.
Cercetările au arătat că sindromul picioarelor neliniştite este probabil legat de disfuncţiile circuitelor neuronale ale ganglionilor bazali. Boala Parkinson este, de asemenea, o tulburare a căilor de dopamină ale ganglionilor bazali şi pacienţii cu Parkinson prezintă adesea sindromul picioarelor neliniştite.
Alcoolul sau de lipsa unui somn odihnitor declanşează de multe ori această stare. Nu există nici un test pentru a diagnostica sindromul picioarelor neliniştite.
Dar sunt cunoscute următoarele lucruri:
-Simptomele se agravează pe timp de noapte şi sunt minime dimineaţa;
-Apare o dorinţă puternică de a mişca membrele afectate;
-Simptomele sunt declanşate atunci când persoana încearcă să se odihnească sau să se relaxeze;
-Simptomele dispar după deplasarea membrului afectat şi se reîntorc atunci când mişcarea încetează.
Medicii se concentrează pe ameliorarea simptomelor prin identificarea declanşatorilor. De multe ori, simptomele dispar după tratamentul tulburărilor de bază, cum ar fi diabetul zaharat sau neuropatia periferică.
În cazul în care simptomele sunt legate de un deficit alimentar în fier, acid folic sau magneziu, simptomele pot fi tratate cu ajustări ale dietei sau suplimentarea dietei cu produse corespunzătoare. Acest lucru poate fi identificat printr-o analiză de sânge de către un medic de familie.
Deşi nu există nici un tratament pentru sindromul picioarelor neliniştite, există opţiuni pentru terapia şi controlul simptomelor şi anume de a creşte perioadele de somn odihnitor. Simptomele cresc, în general, cu vârsta. Unii oameni experimentează perioade de remisie, care pot dura câteva zile sau luni. Cu toate acestea, simptomele vor apărea din nou.
Studiul acestui sindrom a fost realizat de Andrew Lavender, lector la Facultatea de Ştiinţe Medicale, Universitatea Curtin, Australia.
Sursa: IFL Science