Din când în când, de-a lungul lungii lor istorii, caii au călătorit pe teritoriile de pe pământurile lor din America de Nord. S-au împrăştiat şi în America de Sud, Asia, Europa şi Africa. Ei au evoluat mai multe specii diferite. Însă, în timpul erei glaciare, toţi caii ce trăiau în America au devenit pe cale de dispariţie. La începutul istoriei din izvoruri scrise nu existau cai în America de Nord. Ei trăiau doar în Europa, Asia şi Africa.
Conchistadorii spanioli au adus caii înapoi în America. În 1519, Hernando Cortes a trasportat 16 cai atunci când a navigat din Havana în Mexic, pentru a-l cuceri. De Soto a adus peste 200 de cai cu el în 1539, odată cu aterizarea lui în Florida. Peste doi ani, atunci când a înaintat după râul Mississippi, avea cu el majoritatea cailor. Iar Coronado, explorând sud-vestul, în acelaşi timp, a avut în expediţie o mie de cai sau chiar mai mulţi.
Misionarii şi coloniştii spanioli i-au urmat pe exploratori, aducând alţi cai cu ei. La început, indienii americani se temeau de cai, pentru că nu mai văzuseră astfel de animale. Însă, le-au descoperit rapid avantajele practice. Apoi, au început să fure cai de la spanili şi să captureze cai fugiţi. Caii începeau să apară în trib după trib.
Achiziţia cailor a schimbat stilul de viaţă al multor triburi indiene din Vest. Caii au făcut posibil transportul rapid şi uşor de la o tabără la alta. Caii le-au permis şi să urmărească hoarde de bizoni şi să vâneze câţi le erau necesari. Indienii au folosit caii şi în războaiele unuia împotriva celuilalt şi împotriva invadatorilor albi.
Citeşte şi:
► Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase şi puţin cunoscute
► Descoperă top 20 drumuri spectaculoase din România
► Descoperă 9 cele mai ciudate arome de îngheţată
► Descoperă cele mai frumoase grădini botanice din România
► Descoperă 6 superalimente mai puţin cunoscute
► Este oficial. Preţurile la carburant vor scădea semnificativ