În Irlanda nu au existat niciodată şerpi, spun cercetătorii. Cum este posibil aşa ceva? În primul rând, statul este localizat pe o insulă, iar Marea Irlandei are o lăţime de peste 80 de kilometri. Ar fi destul de dificil pentru o necuvântătore să înoate pe această distanţă. Poate că şerpilor de apă le-ar fi mai uşor, dar ei preferă apele calde, nu cele reci ale Atlanticului.
În timpul Epocii de Gheaţă, insulele Irlandei şi Marii Britanii reprezentau un mediu ostil pentru reptilele cu sânge rece. Gheţarii s-au retras în urmă cu circa 10.000 de ani lăsând în urmă două „poduri” care legau Europa continentală de Marea Britanie şi Marea Britanie de Irlnda. Acestea le-au facilitat accesul animalelor pe insule.
Gheţarii dintre Irlanda şi Marea Britanie s-au topit în urmă cu 8.500 de ani, dar cei care legau Marea Britanie de continent au mai rezistat încă 2.000 de ani. Astfel, animalele au avut mai mult timp să colonizeze Marea Britanie şi odată cu ele au venit şi cele trei specii de şerpi care s-au stabilit acolo. Niciuna dintre acestea nu a mai continuat drumul spre vest, spre Irlanda.
Singurii şerpi care trăiesc în acest moment în Irlanda au fost cei pe care oamenii i-au adus acolo ca animale de companie în perioada de boom economic de la finele anilor 1990. După începutul recesiunii, mulţi nu şi-au mai permis să îi înghijească şi i-au eliberat.
Sursă: Popular Science