Interiorul nărilor este probabil cel mai ciudat loc de pe corp unde ne-am fi aşteptată să ne crească păr. Cu toate acestea, părul din nas nu numai că este prezent la toţi oamenii, dar are şi o importanţă deosebită. Care este aceasta?
La maturitate, atât bărbaţii, cât şi femeile prezintă peri în interiorul nărilor. Părul nazal funcţionează în primul rând ca un filtru natural al organismului care opreşte particulele de praf şi alte obstacole miniaturale precum germeni, spori şi ciuperci să intre în căile respiratorii şi de acolo în plămâni. Mai mult decât atât, părul din nas menţine un nivel ideal al umezelii din căile respiratorii superioare.
Conform unui studiu efectual în anul 2010, cu cât densitatea părului din nas este mai mare, cu atât este mai mic riscul de apariţie al astmei în cazul persoanelor care suferă de rinite sezoniere. O altă funcţie a acestui păr este aceea de a reţine şi filtra polenul şi alţi alergeni. Părul nazal nu trebuie confundat cu cilii din cavitatea nazală, care sunt formaţiuni celulare microscopice care au un rol important în secreţia de mucus.