Adevărul este cum nu se poate mai diferit. Taurii de corride, precum toate rasele de vaci şi speciile de bovide sălbatice, nu disting deloc culoarea roşie. Prin urmare, taurul nu este deloc iritat de culoarea muletei roşii, ci ce mişcările neîncetate pe care le fac toreadorii din această capă, mişcări care au scopul de a confuza şi enerva cât mai mult animalul.
În plus, s-a dovedit cu mai multe ocazii că taurii atacă cu aceeaşi doză de furie orice fel de muletă fluturată de toreadori, indiferent de culoarea acesteia.
În anul 2007, mai mulţi cercetători au derulat un experiment în care au testat de mai multe ori un taur de corrida. În primul experiment, cercetărorii au amplasat în arena taurului un număr de trei steaguri staţionare, de culoare roşie, albă şi albastră. Taurul a atacat pe rând fiecare steag, indiferent de culoare. În următorul experiment, cercetătorii au înlocuit steagurile cu trei manechine umane îmbrăcate în acelaşi culori distincte, albă, roşie şi albastră. Din nou taurul a atacat fără discriminare toate manechinele. De fapt, manechinul în roşu a fost ultimul pe care taurul l-a luat în coarne.
În ultimul experiment, cercetătorii au plasat un om îmbrăcat în roşu în arenă, alături de alţi doi îmbrăcaţi în alb şi albastru. Persoana îmbrăcată în roşu trebuia să stea nemişcată, în tipm ce celelalte două trebuiau să se mişte şi să se agite. Taurul s-a repezit după cele două persoane şi a ignorat-o total pe cea îmbrăcată în roşu dar nemişcată.
Atunci de ce capa toreadorilor este roşie?
Răspunsul este mult mai prozaic. Capa toreadorului este roşie deoarece este folosită adesea pentru a masca momentul cutremurător de la finalul corridei, când taurul este înjunghiat şi sîngele roşu ţâşneşte în momentul morţii acestuia. Dacă capa ar fi albă, galbenă sau de altă culoare contrastantă cu roşul sângelui, mulţi spectatori s-ar simţi dezgustaţi în loc să ovaţioneze.