Ciocolata, aşa cum o ştim noi azi, în formă de baton, a fost invenţia domnului Joseph Fry, din Londra. El a creat primul baton de ciocolată în 1847, adăugând mai mult unt de cacao şi mai puţină apă reţetei.
Apoi, în 1875, Daniel Peter şi Henri Nestleau adăugat lapte condensat dând naştere primului baton de ciocolată cu lapte.
Totuşi,ciocolata se folosea deja de mii de ani, însă sub altă formă.
Populaţiile de maiaşi şi incaşi, din America de Sud , foloseau un fel de băutură de ciocolată pe care o consumau în timpul ritualurilor religioase. Ulterior, obiceiul a fost adus în Europa prin intermediul primilor exploratori.
Se presupune că primele boabe de cacao au fost aduse în Europa de Cristofor Columb, în jurul anului 1503, însă nimeni nu ştia la ce folosesc.
Câţiva ani mai târziu, conchistadorul spaniol Hernán Cortés a descoperit Lumea Nouă iar când s-a întors în Spania, din Mexic, în 1528, şi-a umplut galionul cu boabe de caco şi cu echipamente necesare pentru a produce băutura de ciocolată.
Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine e 100 de ani pentru ca obiceiul consumului de ciocolată să devină popular în Europa, asta după ce, iniţial ciocolata a fost văzută ca un panaceu. Medicii îl recomandau pentru tratarea febrei, răcirea corpului, ca adjuvant pentru digestie şi ca medicament ce atenua durerea.
Ulterior, consumul acestei băuturi a devenit un obicei des întâlnit în rândul oamenilor înstăriţi.
Sursa: Gemma Elwin Harris, „Big Questions from Little People and Simple Answers from Great Minds”