Ruinele unei săli a miedului, unul dintre cele mai importante locuri ale vikingilor, au fost descoperite în nordul Regatului Unit
Arheologii care au efectuat săpături în situl Skaill Farmstead din Westness, Rousay, o localitate aflată în nordul Regatului Unit, au descoperit ceea ce ar putea fi ruinele unei săli a miedului a căpeteniei Sigurd, un viking din secolul X, notează BBC.
În zona excavaţiilor, arheologii au descoperit ziduri de piatră, fragmente ale unor bănci din lemn, precum şi bucăţi de ceramică şi de piepteni confecţionaţi din oase. Analiza acestor artefcate, dar şi a celorlalte care vor mai fi găsite va oferi informaţii importante legate de viaţa oamenilor din acel areal geografic, începând cu populaţiile nordice şi până la cele din secolul XIX.
Situl arheologic se află în insula Orkney, care în timpul stăpânirii vikinge a reprezentat un punct strategic important pentru expediţiile acestora. În ceea ce priveşte moştenirea vikingilor din această regiunea, istoricii consemnează că vikingii şi-au lăsat amprenta asupra toponimelor dar şi asupra unor vestigii arhitecturale. De asemenea, un studiu genetic a relevat că persoanele care locuiesc în arhipelagul din care face parte Insula Orkney sunt descendenţii ai vikingilor care s-au stabilit în zonă în secolul VIII.
Orkeney este menţionată în Orkneyinga, o povestire istorică care tratează relaţiile politice ale căpeteniilor locale, printre care şi Sigurd, cu ceea ce în prezent am numi puterile locale: Scoţia şi Norvegia.
În cultura vikingilor, alcoolul şi, implicit, locul unde acesta se consuma, sala miedului, jucau un rol important, reprezentând echivalentul cultural al Forumului roman. Astfel, sălile miedului erau loculul în care se încheiau contracte între diferiţi indivizi şi, la fel de important, reprezenta o expresie a puterii şi bogăţiei celui care a construit-o sau o deţinea, în acest caz căpetenia Sigurd.
Sala miedului descoperită pe Insula Orkeney a fost descoperită în urma unor ani de excavaţii sub o fermă care datează din secolul XIX. Arheologii au stabilit că sala a fost construită între secolele X şi XII, folosind artefactele dezgropate de la faţa locului.
„Nu putem şti cu siguranţă, dar nu putem exclude posibilitatea ca căpetenia Sigurd să fi stat pe băncile din lemn ale sălii şi să fi băut bere”, explică Dan Lee, co-director al proiectului de excavaţie.
Citeşte şi:
De ce puternicii vikingi nu au putut cuceri micuţa Irlanda