Un băiat de 13 ani a descoperit o comoară spectaculoasă care datează din era vikingă şi care aparţinea unui celebru rege danez

22 04. 2018, 13:00

„Este cea mai mare comoară cu astfel de monede din regiunea Balticii de sud-est”, precizează oficiul de arheologie Mecklenburg-West Pomerania.

Arheologii amatori René Schön şi elevul Luca Malaschnitschenko – voluntari în cadrul oficiului de arheologie – au folosit detectoare de metal în căutarea unor comori, dar nu se aşteptau la un asemenea tezaur, scrie Science Alert.

În total, echipa de arheologi a excavat o regiune care acoperă 400 de metri pătraţi.

Regele danez Harald Gormsson, cunoscut ca Dinte Albastru pentru dinţii lui decoloraţi, a fost unul dintre primii regi danezi şi este celebru pentru că a adus creştinismul în ţara sa.

Spre sfârşitul vieţii sale, fiul acestuia, Sweyn Forkbeard, a organizat o rebeliune împotriva tatălui său şi a preluat tronul, iar Dinte Albastru a fugit în Pomerania – nord-estul Germaniei în Marea Baltică, unde a murit un an mai târziu.

Monedele găsite le-a permis arheologilor să dateze descoperirea în timpul în care regele danez se afla în această regiune baltică. Cea mai veche monedă, un dirham din Damasc, datează din anul 514 e.n., iar cea mai nouă datează din anul 983.

„Avem aici un caz rar de descoperire care pare să confirme sursele istorice”, a precizat arheologul Detlef Jantzen, care a participat la campania de excavări.

Alte tezaure asociate regelui au fost găsite în regiune, cea mai spectaculoasă fiind comoara Hiddensee, conţinând atât cruci creştine, cât şi ciocanul lui Thor, artefacte poleite cu aur.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Despre berserkeri si alte mituri vikinge

În urmă cu peste un mileniu, adevăratul Ragnar Lodbrok conducea o bătălie legendară care avea să-i asigure un loc în istorie

Un nou studiu arată că metoda de navigaţie a vikingilor era extrem de precisă

Asediul Parisului de către vikingi. ”Fără aceste asedii, probabil că alt oraş ar fi devenit capitală”