Vikingii erau influenţaţi de către Islam? Descoperirea unor haine din secolul X dezvăluie informaţii surprinzătoare

14 10. 2017, 18:30

Anterior, prezenţa artefactelor islamice în siturile vikinge a fost explicată prin prisma comerţului, dar noile descoperiri continuă să dezvăluie o legătură tot mai strânsă între cele două culturi. Conform Mail Online, cercetătorii consideră că ultima descoperire dezvăluie asemănările dintre modul în care vikingi şi musulmanii se raportau la viaţa de apoi. 

Specialiştii din cadrul Universităţii Uppsala, Suedia, au realizat descoperirea după recreerea modelului textil descoperit în ţesăturile vikingilor. Aceştia au descoperit că obiectele utilizate ca inspiraţie pentru o expoziţie din cadrul Muzeului Enkoping conţin caractere arabe. 

Credit: Annika Larsson

În texte sunt menţionaţi Allah şi  Ali, cumnatul lui Mohamed, profetul islamului. Caracterele arabe au fost descoperite deseori în timpul perioadei vikinge în mozaicuri şi pe monumentele funerare, în mare parte din Asia Centrală. 

Annika Larsson, cercetătoare specializată în arheologia textilă din cadrul Universităţii Uppsala, a declarat: ”Inscripţiile apar în hainele vikinge obişnuite, acestea erau realizate pentru conservarea imaginii vieţii eterne din Valhalla. Probabil costumele de înmormântare ale vikingilor au fost influenţate de ideea islamică a Paradisului de după moarte.”

În cadrul mormintelor au fost descoperite haine confecţionate din lână şi pânză. ”În Coran este scris că locuitorii din Paradis vor purta haine din mătase, care ar putea explica prezenţa în multe morminte vikinge a materialului,” explică Larsson. 

Credit: Annika Larsson

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Vikingi decapitaţi făra milă de anglo-saxoni
 
51 de vikingi decapitati, descoperiti in sudul Angliei
 
Berserkerii, cei mai aprigi dintre luptătorii vikingi. Furia şi forţa lor în luptă a fost deseori pusă pe seama forţelor demonice
 
Descoperire neaşteptată: jumătate dintre războinicii vikingi erau femei!