Un nou studiu arată cât de complexă şi bine pusă la punct era o aşezare vikingă din Marea Britanie

28 05. 2017, 19:00

Lucrarea, care a apărut în The Antiquaries Journal, arată adevărata amploare a ocupaţiei vikinge a insulei britanice; de asemenea, cercetătorii au recreat în Muzeul Yorkshire o realitate virtuală care să imite baza vikingă, scrie Live Science.

Arheologul Julian Richards, care a participat la acest studiu, precizează că „aceste imagini extraordinare oferă o ilustrare a vieţii din timpul acestor mari tulburări din istoria britanică”.

La sfârşitul secolului al IX-lea, vikingii au schimbat tactica raidurilor. Înainte, aceştia se bazau pe raiduri rapide, de câteva luni, apoi se întorceau în Scandinavia odată cu încheierea verii. Vikingii au ales apoi să stabilească aşezări permanente pe insulă de unde să atace în continuare regatele saxone.

Sursele istorice indică faptul că vikingii au stabilit aşezarea de la Torskey între 872 şi 973, care se întinde pe 55 de hectare, fiind mărginită de mlaştini.

Aşezarea era printre cele mai mari din toată insula britanică, rivalizând cu marile aşezări ale acelei perioade. De asemenea, complexitatea acesteia indică faptul că nu era doar o simplă bază militară, ci un oraş în adevăratul sens al cuvântului. S-au găsit mii de monezi şi alte piese de metal, inclusiv aliaje de fier, argint şi aur. Monedele erau de varii provenienţe, inclusiv din Orientul Mijlociu, indicând legătura strânsă a acestei aşezări cu restul lumii vikinge.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce puternicii vikingi nu au putut cuceri micuţa Irlanda

Asediul Parisului de către vikingi. ”Fără aceste asedii, probabil că alt oraş ar fi devenit capitală”

A fost descoperit un detaliu fascinant despre săbiile vikingilor

Bogăţia uriaşă pe care vikingii o deţineau pe o mică insulă din Marea Baltică. Întreaga Suedie era mult mai săracă