Miturile din spatele fraţilor Lannister

31 03. 2014, 16:00

Dacă vă întrebaţi cum de este serialul atât de popular, noi le-am da credit personajelor extrem de complexe care ţes în jurul lor poveşti dramatice ce se întrepătrund într-un fir narativ extrem de coerent şi în acelaşi timp neaşteptat.

Pe coperta volumului Urzeala tronului, varianta britanică, găsim un citat din The Guardian care descrie perfect protagoniştii serialului: „Personajele sunt atât de veninoase încât i-ar putea mânca la micul dejun pe cei din serialul Borgia”. Descrierea este perfectă, căci numai o astfel de comparaţie ar putea exprima pe scurt complexitatea eroilor şi lupta lor pentru supravieţuire. Însă, ceea ce probabil mulţi fani ai serialului nu au observat, încă, este asemănarea, parţială, desigur, a acestor personaje cu eroii din basme, mituri sau legende vechi.

Tocmai de aceea, în acest articol vom sublinia câteva influenţe mitologice pe care le-am regăsit în familia Lannister şi care, cu siguranţă, au ajutat la crearea unor personaje atât de bogate.

Cersei, Afrodita celor Şapte Regate

Cersei    (Imagine: HBO)

Multe personaje create de Martin sunt o combinaţie de multiple trăsături împrumutate de la alte personaje cunoscute din antichitate. Aşa se întâmplă şi cu frumoasa Cersei care pare să împrumute caracteristici atât de la Afrodita, cât şi de la Hera.

Însă, analizând fiecare trăsătură a ei, de la cruzime, la curaj, până la determinare, motivaţie şi frumuseţe, Cersei pare să se încadreze mai mult în tiparul femeii frumoase şi răzbunătoare şi nu în categoria celor devotate şi neînduplecate.

Afrodita este zeiţa frumuseţii, dar ea este şi unul dintre personajele care dau dovadă de o rară cruzime.

Rece, crudă, frumoasă, blondă şi cu o influenţă majoră în Olimp, Afrodita este una dintre cele mai cunoscute personaje din mitologia greacă. Deşi, există multe legende  care descriu naşterea ei, una dintre cele mai cunoscute susţine că ea a răsărit din spuma mării, ieşind goală din valurile învolburate.

Apoi, legendele ne mai spun că frumoasa zeiţă era soţia lui Hefaistos, dar că, în acelaşi timp, Afrodita se lăsă iubită şi de alţi zei sau muritori, precum Ares, zeul războiului, Dionysos, Hermes şi Poseidon, respectiv Anchises şi Adonis.

Cersei este şi ea descrisă ca un personaj extrem de rece şi crud, dar, în acelaşi timp, şi foarte frumos şi pasional, care îşi are originile în Casterly Rock, o fortăreaţă aşezată pe o stâncă de pe malul mării. Cu o frumuseţe rară, cu părul ei blond şi cu puterea pe care o deţine ca membru al celei mai influente familii din cele Şapte Regate, Cersei este, cu siguranţă, o Afrodita.

Jaime, un Ares cu ceva slăbiciuni

Jaime Lannister    (Imagine: HBO)

Desigur, şi la capitolul iubire, se observă asemănări între Cersei şi Afrodita.

La fel ca Afrodita, care îl preferă pe Ares, zeul războiului, Cersei îl alege pe Jaime, un om care pare să se simtă viu doar atunci când se avântă în luptă. Aşa cum, în urma legăturii dintre Afrodita şi Ares au rezultat mai mulţi copii, tot aşa şi Jaime este tatăl copiilor lui Cersei.

Jaime Lannister este un regicid, iar asta îl face să semene şi mai mult cu un personaj din tragediile greceşti. El a fost cel care l-a ucis pe Regele Nebun, iar aceasta este fapta pentru care nimeni nu îl va ierta.

Mitologia greacă spune că în urma legăturii amoroase dintre Afrodita şi Ares au apărut mai mulţi copii. Căsătorită cu regele Robert Baratheon, pe care îl detestă, Cersei are, de fapt, o lungă relaţie cu fratele ei geamăn, Jaime Lannister, cu care are trei copii, pe Joffrey, Myrcella şi Tommen, toţi trecuţi drept fiii regelui.

Ca zeu al războiului, Ares este cel mai puternic combatant şi nicio luptă nu pare prea grea pentru el, aşa că el nu se teme de pedepse sociale sau de bătălii. La fel ca în cazul lui Ares, viaţa lui Jaime este definită de gloria obţinută pe câmpul de luptă. Din punct de vedere social, în schimb, el nu stă la fel de bine. Pe lângă faptul că este un ucigaş de regi, lumea vorbeşte de mult despre probabila lui legătură cu sora geamănă, motiv pentru care este ironizat.

Fireşte, personajul lui Jaime nu este întru-totul clădit după chipul şi asemănarea zeului. Cea mai bună dovadă este faptul că spre deosebire de Ares, care nu pare să se gândească niciodată la moralitate, Jaime are momente de cumpănă atunci când trece prin încercări ce îi pun în pericol viaţa şi îl fac să cunoască cu adevărat umilinţa.

Tyrion, eroul diplomat

Tyrion Lannister    (Imagine: HBO)

La prima vedere, Tyrion pare să fie un Hefaistos. Amândoi se deosebesc fizic de majoritatea oamenilor (Tyrion suferind de nanism şi Hefaistos fiind şchiop), iar acest lucru duce la subestimarea lor. Mai mult, zeul Ptah, care este un echivalent egiptean al lui Hefaisos, este reprezentat uneori ca suferind de nanism, ceea ce ar putea să ne întărească convingerea cu privire la asemănarea dintre zeul focului şi Tyrion. Cu toate acestea, toate creaţiile lui Tyrion nu sunt materiale, ca în cazul lui Hefaistos.

Tocmai de aceea, poate că Tyrion nu e Hefaistos, nu e un zeu, ci un om întâlnit şi el în mitologia grecească, Ulise.

Cele mai mari calităţi ale lui Ulise sunt moralitatea şi diplomaţia care îl ajută să supravieţuiască şi să realizeze alianţe importante.

Ulise creează alianţe politice pentru a susţine cauza lui Agamemnon şi pentru a face asta străbate lumea. La fel şi Tyrion creează alianţe sau le întăreşte pe cele vechi. Ne amintim aici de decizia sa de a crea o uniune între Lannister şi casa Martell, folosindu-se de nepoata sa, prinţesa Myrcella Baratheon. Mai mult, pe lângă faptul că el reuşeşte să îl înfrâneze pe Joffrey, care odată ajuns rege face abuz de putere şi trezeşte ura supuşilor, Tyrion conduce trupele în bătălia de la Blackwater, aşa cum Ulise făcuse în Războiul Troian. 

Aşa cum probabil ştiţi deja, Tyrion este vestit pentru slăbiciunea lui faţă de prostituate pe care le tratează, uneori, ca pe nişte soţii. Un astfel de exemplu este Shae, pentru care este dispus să rişte tot, doar pentru a o şti în siguranţă. Însă tocmai această slăbiciune a lui ne poate duce cu gândul la o ironie a scriitorului George R.R. Martin. De ce? Pentru că aşa cum Tyrion, ca un bărbat inteligent şi sincer, după cum ni-l prezintă Martin, are un apetit pentru prostituate care îl ajută să umple golul creat de moartea soţiei lui, în timp ce eroul din Odiseea este asaltat de femei care îl vor cu orice preţ, precum Calypso şi Circe.

Una peste alta, Tyrion este un Ulise pentru că nu este un „musculos”, este un om şi încă unul discret, care alege drumul ocolit şi care îşi diminuează nivelul de energie consumat în timpul luptelor sale de supravieţuire punându-şi la treabă creierul. 

–––––

La începutul celui de-al IV-lea sezon, din serialul Urzeala tronurilor, încurajaţi de măcelul de la Nunta Roşie din Riverlands, unde au murit mulţi din inamicii casei Stark, 
Lannisterii ţin cu dinţii de Tronul de Fier. Dar oare pot trece peste propriile orgolii şi peste ameninţările noi, aflate în curs de desfăşurare în sud, nord şi est? 
 
Luni, 7 aprilie, la doar câteva ore după premiera din Statele Unite, primul episod al celui de-al IV-lea sezon al serialului Urzeala tronurilor va fi difuzat în premieră la HBO
Episodul va fi disponibil şi pe HBO GO pentru toţi cei care vor accesa site-ul www.hbogo.ro .