Nicio conducere a unui cazino nu va recunoaste vreodata autenticitatea unei asemenea suspiciuni, insa daca metoda s-ar dovedi intr-adevar eficienta, n-ar exista cazino in lume care sa nu cumpere serviciile unui cooler. Coolerii reprezinta mai degraba o legenda urbana, dar nu este surprinzator faptul ca ideea existentei lor persista obsesiv in mintea unor jucatori impatimiti. In principiu, coolerul este o persoana aparent civila care se plimba, tot in aparenta, la intamplare pe coridoarele unei sali de cazino, cu misiunea precisa de a compromite reusita de castig a jucatorilor norocosi.
Teoriile referitoare la modul de actionare al “racitorilor” se impart in cele care le explica pragmatic mijloacele si cele cu iz paranoid. Se crede ca acesti indivizi actioneaza fie prin distragerea atentiei clientului care merge in castig, printr-o abordare cu pretext variabil, fie prin simpla prezenta aducatoare de ghinion la o masa unde jucatorul atrage atentia prin succesul sau. Cazinourile ii ademenesc pe jucatori in incintele lor cu promisiuni ale unor premii fabuloase, iluzii pe care in interior le destrama cu o varietate de metode. Este posibil sa pierzi 1.000 de euro intr-o zi, dar la fel de bine, cazinoul s-ar putea sa-ti ofere o masa gratuita, daca astfel te determina sa mai stai sa joci.
Notiunea de cooler este un secret pastrat cu atata sfintenie de cei care cunosc dedesubturile lumii jocurilor de noroc, incat aproape nu exista informatii referitoare la acest subiect. De fapt, filmul artistic american“The Cooler”, aparut pe ecrane in 2003, reprezinta singura “documentatie”, cu nuanta fictionala insa, care inainteaza spre public aceasta notiune. De aceea, tratarea subiectului este intr-o buna masura speculativa. Asemenea tagmei iluzionistilor sau a magicienilor, si lumea cazinourilor este una casta si interzisa profanilor, asa cum le place sa-i numeasca pe “ceilalti”, aceia initiati in tainele unui domeniu cu vizibilitate redusa. Toate cazinourile din Las Vegas si Atlantic City neaga existenta coolerilor, dar cu toate astea, membrii lor stiu foarte bine ce inseamna acest termen fara a li se da vreo explicatie. Intr-o afacere care ar incerca aproape orice pentru a avea chiar si cel mai marunt castig, ne putem intreba legitim daca povestea “racitorilor” nu este una vecina cu realitatea.
Daca este sa acceptam existenta lor, “coolerii” au parte de un antrenament special pentru a-si indeplini misiunile, dar poseda si o abilitate speciala. Principala lor calitate rezida in capacitatea de a face o persoana sa se indoiasca de sine, de credintele sale si de propriile capacitati. “Racitorii” sunt capabili sa stimuleze ghinionul unui individ si sa ii tulbure concentrarea. Metodele lor sunt diverse si traverseaza dezinhibat toate registrele, de la enervarea grosolana a unui jucator pana la dezechilibrarea lui psiho-emotionala intr-un mod extrem de subtil si adesea insesizabil. Sunt psihologi de exceptie, cu mare stapanire de sine, care pot face un om sa-si comute activitatea cerebrala din emisfera stanga a creierului in cea dreapta, stimuland un colaps intern.
Unii cred in existenta “racitorilor” ca intr-o realitate a trecutului, putin aplicabila contemporaneitatii. Insa acestia ii privesc mai degraba ca pe niste “rechini” ai jocurilor de noroc, decat ca pe un fenomen menit sa incentineasca jucatorul sau sa-i afecteze norocul. Chiar si acesti indivizi accepta insa posibilitatea unui soi de karma negativa a unor oameni, care prin simpla lor prezenta aduc ghinionul celor langa care se afla. Conform credintei generale insa, coolerii sunt complici ai cazinourilor, angajati pentru a afecta rezultatul situatiilor de joc. Ei sunt trimisi la mese atunci cand casa are nevoie sa reduca avantajul jucatorului.
Atunci cand actiunea la o masa de zaruri este aprinsa si frenetica, “racitorii” pot fi trimisi la acea masa pentru a inhiba entuziasmul, spre exemplu. Este bine cunoscut din punct de vedere psiho-emotional, faptul ca exaltarea stimuleaza avantul unui jucator si ii sporeste sansele de reusita, in virtutea invocarii inconstiente a unor energii pozitive. Atunci cand “racitorul” se aseaza la o astfel de masa “aprinsa”, datorita finului simt pe care il poseda, manifesta o actiune sau chiar o serie de actiuni, de natura sa dizolve starea de bine. De cele mai multe ori, manifestarea entuziasmului comun al mai multor oameni nu poate fi strivita prin metode foarte subtile si de aceea coolerii sunt dispusi sa apeleze la metode mai puternice, chiar violente. Un cooler poate poza cu usurinta intr-un betiv agresiv, care asalteaza intr-o forma sau alta unul sau mai multi participanti la o masa de joc. Este lesne de inteles ca un astfel de episod are un potential ridicat de a deconcentra jucatorul si de a-i “injecta” o doza de ingrijorare, in detrimentul starii psihice potrivita castigului. Altfel spus, jucatorului i se induce, pe moment, mentalitatea de invins, i se tulbura karma pana in acel moment pozitiva. Acest lucru este posibil prin nestiintifica, dar perfect adevarata manipulare a dogmei jucatorilor, denumita psihologia norocului.
In cazino, coolerii pot fi atat profesionisti cat si amatori, intentionati sau accidentali, prieteni sau inamici. Iar principala grija nu trebuie sa fie daca vei intalni sau nu un “racitor”, ci cum trebuie sa te descurci cu el atunci cand esti constient de prezenta unuia.
__________________________________________________________________________
REVINO MAINE PENTRU UN NOU EPISOD DIN MARATONUL DESCOPERA TEORIA CONSPIRATIEI! Pe tema Triunghiului Bermudelor, regele neincoronat al misterelor acestei planete, s-au scris mii de articole si de carti, s-au difuzat zeci de programe de televiziune, toate incercand sa ofere o explicatie bizarelor disparitii despre care s-a vorbit de-a lungul timpului. De la extraterestrii rauvoitori la vortexuri care duc inspre dimensiuni paralele, de la monstri marini, atlanti supravietuitori ai cataclismului de acum 9000 de ani, demoni si furtuni inexplicabile pana la anomalii magnetice si dilatari ale timpului, nicio ipoteza fie ea stiintifica sau fictionala nu a scapat de filtrul impatimitilor acestui gen de mistere. E adevarat, subiectul este de-a dreptul fascinant dar, poate si de aceea, putini au incercat sa dea crezare celor care au afirmat ca totul nu este decat o inscenare grosolana.
Citeste si episodul anterior: De ce da cainele din coada?
In luna aprilie, DESCOPERA.ro te invita sa urmaresti un nou serial de articole – maratonul DESCOPERA TEORIA CONSPIRATIEI – in care vei (re)descoperi franturi din istoria recenta si mai indepartata dintr-o perspectiva inedita, la care poate nu te-ai gandit niciodata. Aboneaza-te la Newsletterul DESCOPERA pentru a nu pierde niciun episodl!