Experții spun că oamenii ar putea simți că „le fug” genunchii în anumite situații. De exemplu, emoțiile mari – în special stresul – pot provoca schimbări fiziologice în organism care ar putea duce la o astfel de senzație. Cu toate acestea, poate ascunde și unele probleme medicale.
„A simți că îți fug genunchii” este mai mult o expresie colocvială decât clinică, potrivit lui Martin Antony, expert în anxietate și președinte al departamentului de psihologie de la Toronto Metropolitan University.
În timp ce am putea fi familiarizați cu ideea unei persoane care cade la pământ atunci când primește vești proaste, Antony a spus că nu există o legătură puternică între slăbiciunea genunchilor și emoțiile mari în literatura științifică.
„Nu am văzut un studiu privind slăbiciunea genunchiului și anxietatea”, a spus Antony. Și nu este un simptom stabilit de anxietate sau panică.
„Cu toate acestea, mai multe simptome de atac de panică, cum ar fi tremuratul și bufeurile, sunt asociate cu instabilitatea”, a spus Antony. Deci, în timp ce genunchii slabi sunt în mare parte doar o expresie, aceasta poate descrie instabilitatea generală pe care oamenii o simt atunci când sunt anxioși sau emotivi, a spus el, potrivit LiveScience.
„În unele scenarii, senzația de slăbiciune a genunchilor este probabil legată de răspunsul organismului la stres”, a declarat Bethany Teachman, profesor de psihologie specializat în anxietate la Universitatea din Virginia.
Aceste schimbări – cum ar fi creșterea glicemiei, modificarea tensiunii arteriale, transpirația și înăsprirea mușchilor – pregătesc organismul să fugă de pericol sau să înfrunte o amenințare. Dar ele pot contribui și la senzația de instabilitate, a spus Teachman.
De exemplu, în luptă sau fugă, organismul redirecționează alimentarea cu sânge a creierului și a principalelor grupe musculare, precum brațele și picioarele, în cazul în care trebuie să fugiți sau să ripostați.
„Această adaptare este extrem de valoroasă dacă trebuie să fugiți de o amenințare”, a spus Teachman. „Dar poate provoca, de asemenea, amețeli, ceea ce ar putea contribui la senzația de instabilitate. Mușchii încordați pot duce la sentimente de instabilitate”, a spus ea.
Atacurile de panică pot provoca, de asemenea, simptome disociative care fac o persoană să se simtă în afara propriului corp, a menționat Teachman. Acest factor poate fi, de asemenea, în joc atunci când oamenii se simt slabi în genunchi.
Slăbiciunea genunchilor nu este doar emoțională. Fiind cele mai mari articulații din corp, slăbiciunea genunchilor poate fi, de asemenea, un semn al unei probleme medicale, cum ar fi osteoartrita, slăbiciunea cvadricepului și suprasolicitarea.
„Dacă slăbiciunea sau instabilitatea genunchilor apare însă doar în timpul unui atac de panică sau în momente de mare emoție, este destul de sigur să spunem că simptomele sunt înrădăcinate în anxietate”, a spus Teachman.
Alergatul ne afectează sau nu genunchii?
Cea mai ieftină formă de activitate fizică. Cât de mult ne solicită genunchii alergatul?