Ce se întâmplă atunci când punem gheața la microunde?
Microundele sunt un subiect destul de dificil de înțeles, cel puțin în comparație cu metodele tradiționale de gătit. Se pare că oamenii încă au întrebări despre ele, cum ar fi de ce dacă pui gheață într-un cuptor cu microunde cu orez, orezul se încălzește, iar cubul de gheață nu pare să o facă.
„Microundele sunt produse în interiorul cuptorului de un tub electronic numit magnetron. Microundele sunt reflectate în interiorul metalic al cuptorului, unde sunt absorbite de alimente. Microundele fac ca moleculele de apă din alimente să vibreze, producând căldură care gătește alimentele”, explică US Food and Drug Administration.
„Acesta este motivul pentru care alimentele care au un conținut ridicat de apă, cum ar fi legumele proaspete, pot fi gătite mai repede decât alte alimente.”
Există o credință comună conform căreia microundele sunt acordate la frecvența de vibrație a moleculelor de apă, iar gheața nu este atât de afectată de microunde deoarece moleculele sale nu sunt suficient de libere pentru a intra în același mod de vibrație. Dar acest lucru este greșit din anumite puncte.
În primul rând, microundele nu sunt acordate la frecvența de rezonanță specifică a apei, ci produc mai multe vârfuri largi în spectrul de frecvențe care pot fi, de asemenea, afectate de factori precum orientarea alimentelor în interiorul cuptorului cu microunde, scrie IFLScience.
Microundele sunt produse în interiorul cuptorului de un tub electronic
„În realitate, acest mit este doar atât, un mit”, a explicat Ron Schmitt, fost director de inginerie electrică la Sensor Research and Development Corp în cartea Electromagnetics Explained.
„Nu există nicio rezonanță a apei la această frecvență. Primul vârf de rezonanță apare la peste 1 THz, iar cea mai mare pierdere are loc mult în infraroșu. Nu există nicio semnificație specială a frecvenței de 2,45 GHz, cu excepția faptului că aceasta este alocată de FCC ca fiind permisă pentru utilizarea cuptoarelor cu microunde.”
În al doilea rând, solidele sunt vibratoare destul de bune. Atomii strâns legați permit vibrațiilor să treacă mai repede decât într-un lichid sau gaz, motiv pentru care sunetul trece mai repede prin metal decât prin aer sau apă.
„Așadar, cum încălzesc microundele dintr-un cuptor alimentele dacă nu sunt acordate la o frecvență de rezonanță specifică a apei? Ele încălzesc alimentele prin simpla încălzire dielectrică”, a explicat Dr. Christopher S. Baird, profesor asociat de fizică la Universitatea West Texas A&M, într-o postare pe blogul universității.
Moleculele din gheață sunt capabile să vibreze foarte bine
„În cazul încălzirii dielectrice, câmpul electric din unda electromagnetică exercită o forță asupra moleculelor din alimente, determinându-le să se rotească pentru a se alinia la câmp. Din cauza acestei mișcări de rotație, moleculele se ciocnesc între ele și își transformă mișcarea de rotație oarecum ordonată în mișcare dezordonată, pe care macroscopic o numim căldură. Multe tipuri de molecule din alimente absorb energia microundei în acest mod, și nu doar moleculele de apă.”
În timp ce moleculele din gheață sunt capabile să vibreze foarte bine, ele sunt mult mai puțin capabile să se rotească datorită legăturilor de hidrogen formate cu moleculele de apă vecine. Rezultă mai puține coliziuni și mai puține mișcări dezordonate, astfel încât gheața are nevoie de mai mult timp pentru a se topi în cuptorul cu microunde.
Deși există un alt mit comun conform căruia alimentele sunt gătite din interior spre exterior în cuptorul cu microunde, nici acest lucru nu este corect, exteriorul primind căldură de la microunde, iar interiorul fiind gătit prin conducție tradițională. Prin urmare, dacă aveți o bucată mare de gheață în cuptorul cu microunde, conducția va ajuta la încălzirea acesteia.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Stratul de gheață din Antarctica atinge un record negativ pentru al doilea an la rând
Un submarin a descoperit structuri ciudate sub gheața din Antarctica, iar apoi a dispărut
Un sistem fluvial uriaș de acum 40 de milioane de ani a fost descoperit sub gheața din Antarctica