Nimic din Universul nostru nu stă pe loc: Pământul orbitează în jurul Soarelui, Soarele înconjoară galaxia și chiar și galaxiile sunt în continuă mișcare. Deci, de ce este totul în spațiu în mișcare?
Totul se reduce la modul în care au fost create Universul și obiectele din acesta, a declarat pentru Live Science Edward Gomez, astrofizician și director educațional la Observatorul Las Cumbres din California, SUA.
Oamenii de știință cred că Universul a început cu Big Bang, o expansiune ultrarapidă dintr-un singur punct infinit de dens care a dus în cele din urmă la formarea a tot ceea ce vedem astăzi.
„Chiar de la începutul Universului, acesta a început să se extindă spre exterior, deoarece forța de la Big Bang a făcut ca totul să se îndepărteze”, a spus Gomez.
„Este un fel de amprentă a începutului”, a spus Carol Christian, astrofizician și cercetător de proiect pentru Telescopul Spațial Hubble la Space Telescope Science Institute din Baltimore. „Începutul a fost mișcarea și, astfel, mișcarea a fost încorporată în Univers încă de la început”.
Așadar, unul dintre motivele pentru care totul în spațiu este în mișcare este faptul că Universul este în expansiune. Dar această expansiune are efecte doar la scări foarte mari.
„Vedem că se întâmplă cu adevărat doar în cazul lucrurilor care sunt foarte îndepărtate, pentru că nu este neapărat vorba despre faptul că aceste obiecte se mișcă prin spațiu”, a spus Gomez. „Este vorba despre faptul că spațiul dintre obiecte devine mai mare”.
La scări mai mici, însă, rotația este mișcarea care guvernează obiectele în spațiu, scrie LiveScience.
Atunci când două obiecte din spațiu se apropie, gravitația lor reciprocă le atrage unul spre celălalt, iar dacă nu se ciocnesc sau nu zboară în direcții diferite, ele tind să orbiteze unul în jurul celuilalt. Acest fenomen afectează totul, de la cele mai mici granule minerale până la cele mai mari galaxii.
Acesta este motivul pentru care planetele din Sistemul Solar orbitează în jurul soarelui: Sistemul Solar a început ca o masă de gaz și praf care se rotea și care, în cele din urmă, s-a transformat într-o stea și în planete. Pe parcurs, momentul unghiular a făcut ca sistemul să nu se oprească niciodată din rotire.
Dar efectul de rotație al unei galaxii se produce altfel decât te-ai aștepta doar de la lucrurile pe care le putem vedea.
Materia întunecată nu interacționează cu lumina, deci nu o putem vedea cu telescoapele. Cu toate acestea, ea are masă și interacționează cu alte obiecte care au masă prin efecte gravitaționale. Materia întunecată prezintă, de asemenea, moment cinetic. Acesta este un alt motiv pentru care toate lucrurile din spațiu se mișcă.
O navă spațială aflată la 8,7 miliarde de kilometri depărtare de Pământ a măsurat lumina Universului
Astronomii au făcut cea mai precisă măsurătoare de până acum cu strălucirea Universului
Astronomii spun că o stea din Calea Lactee este mai veche decât însuși Universul
Obiectele luminoase, descoperite în Universul timpuriu, îi derutează pe oamenii de știință