Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce atât de puține plante sunt albastre?

De ce atât de puține plante sunt albastre?

Publicat: 07.09.2024

Dacă există o culoare asociată aproape universal cu natura, aceasta este verdele. Nu e greu de ghicit de ce, verdele domină regnul vegetal. Când ne gândim la fructe și flori, apar mai multe culori din spectrul curcubeului, dar cu o excepție notabilă. De ce atât de puține plante sunt albastre?

De ce atât de puține plante sunt albastre? Pentru început, nu spunem că nu există deloc albastru printre plante. Multe flori comune de grădină, cum ar fi hortensiile, albăstrelele și Delphinium vin în nuanțe autentice de albastru, iar rarități remarcabile precum planta Puya alpestris poartă cu mândrie steagul azuriu. Unele specii de Eryngium (scai vânăt) duc lucrurile și mai departe, având tulpini de un albastru electric.

Însă există și multe plante care par albastre, dar sunt de fapt mov. De exemplu, afinele nu conțin pigment albastru. Așadar, de ce este albastrul o culoare atât de rară printre plante?

De ce puține plante sunt albastre?

Plantele folosesc lumina pentru a crea energia necesară prin fotosinteză. În cadrul spectrului complet al luminii vizibile, albastrul este cea mai energică culoare și, prin urmare, este cea pe care plantele doresc să o absoarbă în cantități mari. Pigmenții apar în culoarea luminii pe care o reflectă, nu pe care o absorb.

Astfel, plantele albastre ar reflecta lumina albastră în loc să absoarbă toată energia pe care o oferă aceasta. Aceasta nu este o strategie bună dacă vrei să maximizezi creșterea, motiv pentru care majoritatea tulpinilor și frunzelor plantelor nu sunt albastre. În schimb, ele conțin clorofilă, care reflectă lumina verde, făcând lumea naturală să pară atât de verde, explică IFL Science.

Albinele

Când vine vorba de flori, însă, culoarea albastră poate fi benefică, ajutând plantele să iasă în evidență și să atragă polenizatori într-un câmp plin de galben și roșu. Un studiu recent a investigat mai profund acest aspect și a descoperit că florile albastre sunt asociate îndeaproape cu un anumit tip de insectă polenizatoare: albinele.

„Albinele au fotoreceptori sensibili la lungimi de undă ultravioletă, albastră și verde, și de asemenea arată o preferință pentru culorile ‘albastre’”, a spus autorul studiului, dr. Adrian Dyer.

„Motivul pentru care albinele preferă florile albăstrui rămâne un subiect deschis pentru cercetare”, a adăugat el, dar e greu să contrazici datele echipei, care au arătat că pigmentul albastru apare doar la florile care trebuie să atragă albinele și alte insecte, nu și la cele polenizate fără ajutorul insectelor.

De ce puține plante sunt albastre? Cum se obține pigmentul?

Cu toate acestea, deși florile albastre pot fi utile pentru unele plante în competiția pentru atenția albinelor, producerea pigmentului albastru nu este o sarcină ușoară.

Oamenii au descoperit acest lucru cu secole în urmă, când au încercat să producă coloranți albaștri. Din cauza rarității albastrului în natură (deși anticii au avut succes experimentând cu lapis lazuli și azurit), am fost nevoiți să ne creăm propriii pigmenți. Primul pigment sintetic creat vreodată a fost albastrul egiptean, dar cu mii de ani înainte de asta, arta umană era predominant în nuanțe de roșu și maro.

Pigmenții responsabili în mare parte de puținele flori albastre care există sunt antocianinele. Peste 600 de astfel de compuși au fost identificați, fiind clasificați în șase grupuri. Cei prezenți într-o anumită plantă sunt doar o parte a imaginii; antocianinele pot suferi modificări, pot interacționa cu metale sau alți pigmenți și pot fi afectate chiar și de pH-ul din jur, producând o gamă largă de nuanțe, inclusiv albastru.

Percepția culorilor

Deși toate aceste complicații fac ca o culoare albastră autentică să fie dificil de obținut pentru plante, mai există un alt aspect important. S-ar putea să nu vedem mult albastru în lumea naturală din jurul nostru, dar speciile care contează cu adevărat nu percep culorile la fel ca noi.

„Deși oamenii văd albastrul ca o culoare mai rar evoluată în natură, pentru a înțelege semnalizarea, este esențial să folosim modele ale observatorilor biologic relevanți”, au scris Dyer și echipa sa în lucrare. Cu alte cuvinte, nu contează cu adevărat ce vedem noi, contează ce văd albinele.

„Așadar, concluzionăm că florile albastre, care reflectă lumini cu lungime de undă scurtă, sunt frecvente în natură atunci când considerăm vederea în culori și preferințele albinelor”, au concluzionat ei.

Deci, iată răspunsul. Există mai multe flori albastre decât am putea crede; doar că ochii noștri umani nu le pot distinge atât de bine. Din fericire pentru plante, nu de ochii noștri trebuie să se preocupe cu adevărat.

Vă recomandăm să citiți și:

Pisicile cleptomane – De ce felinele fură obiecte casnice?

Botaniștii au votat pentru modificarea denumirii unor plante, considerate rasiste

Câte specii de animale au dispărut din cauza oamenilor?

Test de cultură generală. Ce se întâmplă cu rechinii dacă se opresc din înotat?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase