Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce oamenii se micșorează pe măsură ce îmbătrânesc?

De ce oamenii se micșorează pe măsură ce îmbătrânesc?

De ce oamenii se micșorează pe măsură ce îmbătrânesc?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.08.2024

Ați observat că oamenii devin mai scunzi pe măsură ce trec anii? Unele persoane pot începe să se cocoșeze și chiar să scadă cu câțiva centimetri. Deci, ce ne face să ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim?

Se pare că este vorba de o combinație între faptul că oasele noastre „se macină”, cartilajul nostru se subțiază și mușchii noștri se micșorează. Însă ritmul în care au loc aceste procese variază în funcție de gene, de alimentația fizică și de nivelul de activitate de-a lungul vieții unei persoane.

„Cu toții îmbătrânim diferit din punct de vedere biologic”, a declarat pentru Live Science Marian Hannan, epidemiolog la Harvard Medical School care cercetează îmbătrânirea.

Cu toate acestea, oamenii devin invariabil mai scunzi pe măsură ce îmbătrânesc. Un studiu al National Institute of Aging care a urmărit 2.084 de bărbați și femei timp de 35 de ani a constatat că aceștia au început să piardă din înălțime în jurul vârstei de 30 de ani și că micșorarea s-a accelerat în timp.

Studiul, care a inclus persoane cu vârste cuprinse între 17 și 94 de ani, a constatat că bărbații, în medie, au pierdut 3 centimetri, iar femeile au pierdut 5 centimetri, între vârsta de 30 și 70 de ani.

Până la vârsta de 80 de ani, bărbații au pierdut 5 cm, iar femeile 8 cm. În mare parte, acest lucru se datorează faptului că oasele noastre încep să se descompună pe măsură ce îmbătrânim.

Oasele noastre încep „să se macine”

Oasele încep să se formeze în jurul celei de-a opta săptămâni de sarcină. Ele continuă să crească până când oamenii ajung la mijlocul vârstei de 20 de ani. De asemenea, oasele devin mai dense atunci când trebuie să susțină o masă musculară mai mare. Pe măsură ce mușchii cresc, produc fibre de colagen care se întind și cresc fluxul sanguin local, care, la rândul său, stimulează creșterea oaselor.

Creșterea osoasă ajunge la un stadiu plachetar în jurul vârstei de 25-30 de ani. Iar în jurul vârstei de 40-50 de ani, începem să pierdem treptat masa osoasă, deoarece oasele noastre încep să descompună oasele vechi mai repede decât poate organismul să producă oase noi.

Oasele sunt „ca o matrice conectată”, a spus Hannan. Matricea osoasă este alcătuită în principal din proteine de colagen și minerale de hidroxiapatită. Atunci când oamenii își pierd masa osoasă, „aceste structuri de tip punte devin slăbite, iar sarcinile mici, minuscule care le sunt adăugate pot provoca microfracturi, rupând aceste punți osoase mici, minuscule”.

Acumularea de leziuni osoase la scară mică poate provoca osteoporoză, care face oasele subțiri, fragile și slabe.

Oasele încep să se formeze în jurul celei de-a opta săptămâni de sarcină

Osteoporoza poate provoca, la rândul său, fracturi osoase mai mari, care sunt frecvente la nivelul coloanei vertebrale, șoldurilor și brațelor. De asemenea, poate duce la pierderea înălțimii. În 2021, Hannan și colegii săi au întâlnit un participant la studiu care pierduse 20 cm din înălțime, scrie LiveScience.

„Această persoană avea probabil șapte sau opt fracturi vertebrale în coloană, ceea ce este neobișnuit – sunt multe fracturi”, a spus Hannan.

Pierderea înălțimii poate fi cauzată și de o postură proastă. Încremenirea sau curbarea severă a coloanei vertebrale în față, cunoscută și sub numele de hipercifoză, ar putea duce la rotunjirea permanentă a părții superioare a spatelui, care scade câțiva centimetri din înălțime.

„Un alt motiv pentru care pierdem înălțime este acela că discurile cartilaginoase dintre vertebre sunt deteriorate sau devin subțiri din cauza rănilor sau a uscării în timp”, a declarat Hannan.

Mușchii noștri pot juca, de asemenea, un rol important în contracția legată de vârstă. La persoanele în vârstă, mușchii pot dispărea, o afecțiune cunoscută sub numele de sarcopenie. Iar sarcopenia este asociată cu o structură osoasă mai slabă și cu o probabilitate mai mare de pierdere osoasă. Lipsa suportului muscular în jurul trunchiului va afecta capacitatea unei persoane de a sta în picioare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Surreal-GUN, o nouă tehnologie AI, identifică modele de îmbătrânire a creierului

Cele două momente din viață în care oamenii îmbătrânesc de două ori mai repede

Doliul în tinerețe ar putea accelera îmbătrânirea, potrivit unui studiu

O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase