De ce ouăle de găină au culori diferite?

20 07. 2024, 11:00

De la alb și maro la roz și albastru, ouăle de găină vin în tot felul de culori. Principalul factor din spatele colorării cojii de ou este genetica, deși și câteva elemente de mediu joacă un rol.

Oamenii de știință au descoperit cel puțin șapte gene care sunt implicate în culoarea cojii ouălor de găină: CPOX, FECH, BCRP, HRG1, FLVCR, SLCO1A2 și SLCO1C1.

În ceea ce privește ouăle brune și albe, pigmenții acestora sunt influențați în principal de producerea unui pigment organic numit protoporfirină.

Pigmentul este derivat din heme, un compus care conține fier în hemoglobina din sânge. Alți doi pigmenți, biliverdina și biliverdina-zinc chelat, pot, de asemenea, să influențeze culoarea ouălor de găină, însă protoporfirina este considerată a fi cea mai influentă.

În general, ouăle albe au foarte puțină protoporfirină, în timp ce ouăle brune sunt abundente în ea.

Genetica, principalul factor din spatele colorării cojii de ou

O expresie ridicată a genei CPOX duce la o cantitate mai mare de protoporfirinogen și, prin urmare, la o culoare maro a cochiliei. Pe de altă parte, o expresie ridicată a genei FECH duce la niveluri mai scăzute de protoporfirinogen și la o culoare mai deschisă a cojii ouălor.

Cu toate acestea, genetica este rareori atât de directă, iar celelalte cinci gene – BCRP, HRG1, FLVCR, SLCO1A2 și SLCO1C1 – au, de asemenea, un impact asupra culorii prin influențarea transportatorilor de heme, către diferitele părți ale unei celule biologice.

Diferitele rase de găini pot fi asociate cu anumite culori ale cojii ouălor deoarece adăpostesc o anumită colecție de gene.

Pe lângă genetică, culoarea ouălor poate fi influențată de numeroși factori de mediu, inclusiv vârsta găinii, nivelurile de stres, bolile și alimentația. Nivelul de fier din hrană este deosebit de important pentru găinile care fac ouă brune, la fel ca anumite probiotice, în special Bacillus subtilis.

Culoarea ouălor poate fi influențată de numeroși factori de mediu

Stresul, bătrânețea și boala pot duce, de asemenea, la o pigmentare mai slabă a ouălor, deși ouăle albe nu înseamnă neapărat că o găină a fost „nefericită” sau bolnavă.

De asemenea, culoarea cojii nu afectează în mod explicit gustul unui ou. Dacă sunteți atenți la gust, atunci este mai bine să vă concentrați pe calitatea fermei, mai degrabă decât pe culoarea ouălor pe care le produce.

Ouăle albastre sunt o mică excepție de la toate regulile genetice menționate mai sus. Doar câteva rase – inclusiv găina Araucana din Chile, plus găinile Dongxiang și Lushi din China – depun ouă albastre și totul datorită unei gene numite oocyan, scrie IFLScience.

În mod remarcabil, expresia genei este rezultatul unei infecții istorice cu EAV-HP, un retrovirus care a reușit să se integreze în genomul rasei de găini și s-a transmis de la o generație la alta prin ADN-ul acestora. Cel mai probabil, infecția a avut loc cu sute de ani în urmă și a fost depistată de fermierii cu ochi ageri care au crescut selectiv puii pentru a păstra fenotipul.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O echipă de exploratori a surprins sacrificiul suprem al unei femele calamar

Ouălor le-a scăzut colesterolul!

Puii de crocodil comunica inauntrul oualor

Milioane de țânțari, eliberați în natură pentru a salva de la extincție păsări rare