De ce Soarele ne face să strănutăm?

06 07. 2024, 11:00

Persoanele care strănută în lumină puternică, cum ar fi soarele, pot avea sindromul autosomal dominant de explozie helio-oftalmică constrângătoare, sau ACHOO.

Atunci când ieșiți dintr-o clădire întunecată în plină strălucire a Soarelui, simțiți brusc nevoia de a strănuta? Dacă da, nu sunteți singurul – până la 1 din 3 persoane prezintă această reacție.

Acest reflex, numit reflexul fotic de strănut, a fost observat cel puțin din secolul al IV-lea î.Hr., atunci când filosoful și omul de știință grec antic Aristotel a pus întrebarea: „De ce este cineva mai predispus să strănute după ce se uită la Soare?”.

Reflexul fotic al strănutului este cunoscut și sub numele de „sindromul de izbucnire helio-oftalmică constrângătoare autosomal dominantă”, potrivit Clinicii Cleveland, sau ACHOO.

Acest reflex este o trăsătură genetică autosomal dominantă, ceea ce înseamnă că o persoană are 50% șanse să moștenească această reacție la lumină dacă unul dintre părinții biologici o are, potrivit National Center for Biotechnology Information.

1 din 3 persoane prezintă această reacție

Strănutul fotic apare, de obicei, după expunerea la o lumină puternică, cum ar fi lumina soarelui, și cel mai adesea atunci când se trece de la întuneric la lumină, cum ar fi după ce se aprind luminile într-o cameră întunecată.

„Nu este declanșat de o lungime de undă specială a luminii – este cauzat de o schimbare a intensității luminii”, a declarat dr. David Lang, președintele Departamentului de Alergologie și Imunologie Clinică din cadrul Institutului Respirator al Clinicii Cleveland.

Severitatea reflexului de strănut fotic poate varia de la o persoană la alta. Pentru unii, strănutul fotic se întâmplă doar ocazional. Pentru alții, luminile puternice pot declanșa strănuturi incontrolabile de mai multe ori la rând, a precizat Clinica Cleveland, potrivit LiveScience.

Cauzat de o schimbare a intensității luminii

Un studiu din 1995 a constatat că 33% din aproximativ 370 de pacienți chestionați la o clinică oftalmologică din Alabama au experimentat strănut fotic. Un studiu mai recent din 2019, realizat în China, a descoperit că aproximativ 25% din aproximativ 3.400 de persoane examinate au prezentat această reacție.

Într-un studiu din 2010, cercetătorii de la compania de testare genetică 23andMe din California au descoperit două mutații legate de strănutul fotic. În plus, studiul din 1995 din Alabama, SUA a descoperit că strănutul fotic poate fi, de asemenea, legat de deviația de sept. Între timp, un studiu din 2019 din Japonia a descoperit o potențială legătură între acest reflex și migrene.

„Principala modalitate de a gestiona strănutul fotic este să purtați ochelari de soare atunci când ieșiți afară. Antihistaminicele care afectează de obicei alergiile nu afectează acest reflex”, a explicat William Howland, directorul medical al Orion Clinical Research din Austin.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Cât de mare este Soarele?

Test de cultură generală. Cine a inventat crema de soare?

Soarele s-a dezlănțuit! Două erupții colosale au avut loc în mai puțin de 12 ore

Originea câmpului magnetic al Soarelui ar fi fost în sfârșit descoperită