Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este și cum apare „pielea de găină”?

Ce este și cum apare „pielea de găină”?

Ce este și cum apare „pielea de găină”?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.05.2024

Dacă v-ați confruntat vreodată cu acele umflături mici, uneori roșiatice, pe piele, nu sunteți singuri. Așa-numita „piele de găină” este atât de comună încât este adesea considerată o variantă normală a pielii umane. În termeni medicali, este mai bine cunoscută sub numele de keratosis pilaris (KP) – dar ce este de fapt aceasta?

KP este o afecțiune inofensivă a pielii caracterizată prin umflături mici și nedureroase pe piele, întâlnite adesea pe partea superioară a brațelor și coapselor, dar și pe față și fese. Aceste umflături pot avea uneori un aspect roșu sau negru-maroniu, în funcție de nuanța pielii, și pot fi însoțite de o piele uscată și aspră la atingere.

Pentru unele persoane care suferă de această afecțiune, ea se poate agrava în timpul iernii, în timp ce altele pot avea mâncărimi care se pot, de asemenea, agrava în această perioadă.

Nu există un test de diagnostic strict pentru KP, dar medicii sunt de obicei capabili să o diagnosticheze pe baza faptului că pielea unei persoane se potrivește cu caracteristicile de mai sus.

Cât de frecventă este?

Se crede că KP afectează între 50 și 70 la sută dintre adolescenți – apare adesea pentru prima dată în timpul copilăriei timpurii sau în adolescență – și aproximativ 40 la sută dintre adulți.

Există un indiciu cu privire la cauzele KP în numele său. ,,Keratoza” se referă la situația în care un exces de cheratină proteică în stratul cel mai exterior al pielii provoacă „excrescențe cornoase” – în cazul KP, mici umflături.

Acumularea de cheratină – care asigură suportul structural al pielii – în KP are loc în foliculii de păr, de aceea „pilaris” provine din termenul latin pentru păr, „pilus”.

În condiții normale, cheratina este îndepărtată, dar ce anume duce în schimb la acumularea de cheratină nu este clar.

KP nu este contagios, deci nu îl puteți lua de la alte persoane. Există câțiva factori cunoscuți care pot crește riscul ca cineva să dezvolte KP:

Care sunt cauzele?

Faptul că KP se întâlnește adesea în familii indică oamenilor de știință că ar putea exista o rădăcină genetică a afecțiunii. Un bun punct de plecare este examinarea genetică a afecțiunilor adesea asociate, iar aceasta s-a concentrat în principal pe ihtioza vulgară – care se manifestă prin piele extrem de uscată și solzoasă – și eczema atopică.

Acest lucru i-a condus pe oamenii de știință la mutații în gena (FLG) care codifică filagrina. Aceasta este o proteină care, în condiții normale, se leagă de fibrele de cheratină și ajută la menținerea barierei pielii. Modificările la FLG au fost asociate cu KP, deși căile prin care aceste mutații duc la acumularea de cheratină nu sunt încă stabilite.

Căutarea unei cauze este însă departe de a se încheia, și nu se limitează doar la FLG. Unii oameni de știință sugerează că mutațiile FLG nu pot explica toate trăsăturile observabile ale KP, nici diferențele dintre aceste trăsături observate între oameni.

În sprijinul acestei afirmații, un mic studiu efectuat pe 20 de persoane cu KP a constatat că doar 35 la sută dintre acestea aveau mutații FLG, deși aceștia remarcă faptul că acest procent este mai mare decât frecvența medie europeană a purtătorilor, de 4 până la 9 la sută, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu

Consumul excesiv de zahăr îmbătrânește pielea

Tot mai multe cazuri de cancer de piele! Ce spune un dermatolog?

Un elev din SUA a inventat săpunul împotriva cancerului de piele

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase