Barry Rice, un cultivator profesionist de plante carnivore, și-a propus să exploreze întrebarea care se află în mintea oricărui botanist: poate planta carnivoră denumită „Capcana lui Venus„ să digere carnea umană?
Pentru a afla, Rice a hrănit planta cu bucăți de piele de pe degetele sale de la picioare. A tăiat patru foi de piele de dimensiuni egale și le-a pus în „fălcile” a patru plante.
O săptămână mai târziu, a deschis gurile și a documentat cum a evoluat conținutul. Rice susține că se aștepta ca bucățile să fi rămas relativ intacte, însă bucățile au fost digerate aproape complet.
Astfel, el a decoperit ca planta poate mânca bucăți mici de țesut uman. Cu toate acestea, există câteva limitări destul de ușor de înțeles pentru acest experiment.
În primul rând, a fost testat doar un singur tip de țesut, pielea, ceea ce nu dezvăluie dacă ar putea descompune ceva mai dur, cum ar fi oasele și cartilajele. În al doilea rând, există problema dimensiunii și a scării. Consumul câtorva fulgi de piele este foarte diferit de a înghiți o persoană adultă, scrie IFL Science.
Lăsând la o parte aceste dezavantaje, există o mulțime de alte căi de explorat în acest experiment. Există aproximativ 630 de specii de plante carnivore cunoscute de știință, conform Muzeului de Istorie Naturală din Londra, și poate că mai sunt și altele care zac necunoscute în adâncurile pădurilor tropicale.
În situația actuală, însă, nicio specie de plantă carnivoră nu ar fi capabilă să conțină un cadavru uman întreg.
Se pare că plantele carnivore au evoluat până la o dimensiune limitată, deoarece consumarea prăzii dincolo de o anumită masă reprezintă mai mult efort decât s-ar merita.
Aceste plante specializate și-au dezvoltat gustul pentru animale pentru a le ajuta să supraviețuiască în medii lipsite de nutrienți.
Ele se bazează în continuare pe fotosinteză și pe sistemul lor radicular, ca și alte plante, dar trebuie să digere animalele pentru a obține nutrienți vitali precum azotul, fosfatul, potasiul, fierul și manganul, care nu sunt întotdeauna ușor de găsit în sol.
În plus, plantele carnivore pur și simplu nu au nevoie de cele 143.771 de calorii din corpul uman. Chiar dacă ar vrea, ar dura luni și luni de zile pentru a descompune corpul, timp în care în tulpina plantei s-ar fi adunat o cloacă moale de bacterii în descompunere, care aproape sigur ar fi ucis-o în acest proces.
Pelinul dulce, planta venerată de chinezi de peste 2.000 de ani cu potențial anti-cancer
O companie de biotehnologie a implantat celule producătoare de dopamină în creierul pacienților
Cea mai periculoasă plantă din lume, numită și „planta sinuciderii”
Plantațiile de cacao distrug pădurile protejate din Africa de Vest