Atunci când nu ai mâncat de ceva vreme, corpul tău are modalități de a-ți aminti că are nevoie de combustibil. Adesea, stomacul îți amintește că trebuie să mănânci scoțând zgomote puternice de bolborosit. Dar de ce chiorăie stomacul, mai exact?
De ce chiorăie stomacul? „Bolborositul stomacului este cauzat de peristaltism”, a declarat Tiffany Weir, profesoară de științe alimentare și nutriție umană la Universitatea de Stat din Colorado (SUA).
Peristaltismul înseamnă o serie de contracții musculare sub formă de unde care propulsează gazele, alimentele și lichidele de-a lungul tubului gol al tractului digestiv. Tubul digestiv uman, care include gura, esofagul, stomacul, intestinele și rectul, este în esență o țeavă lungă și musculară. Pentru a aduce hrana de la un capăt la altul, mușchii încorporați în căptușeala acestui tub se contractă într-o secvență, un set de mușchi după altul, ceea ce împinge conținutul digestiv.
Bolboroseala stomacală, sau borborigmele, reprezintă sunetul cauzat de aceste contracții musculare și nu se întâmplă doar atunci când îți este foame.
„Stomacul poate chiorăi atunci când îi este foame sau este plin, deoarece avem hormoni care ne reglează apetitul și declanșează peristaltismul”, a spus Weir. Imediat după masă, peristaltismul este foarte puternic. Există în medie trei valuri pe minut în stomac și 12 de-a lungul intestinului subțire.
Pe măsură ce alimentele sunt împinse prin tractul digestiv, sunt amestecate pentru o digestie mai ușoară, iar amestecarea solidelor și a lichidelor în timpul digestiei nu este un proces tăcut, subliniază Live Science.
Această acțiune peristaltică trece adesea neobservată, deoarece conținutul stomacului și al intestinelor înăbușă orice sunet pe care îl poate scoate tractul digestiv. Dar un tract digestiv gol este mult mai zgomotos, ceea ce poate explica de ce bolborositul stomacal este mai ușor de observat atunci când cuiva îi este foame și de aceea îl asociem de cele mai multe ori cu foamea.
Potrivit National Institutes of Health (NIH, din SUA), atunci când stomacul este gol de mai multe ore, începe să secrete un hormon numit grelină. Atunci când acest hormon ajunge la creier, declanșează senzația de foame și stimulează peristaltismul în tractul digestiv.
Motivul pentru care stomacul și intestinele se pot contracta în absența alimentelor poate fi pentru a elimina orice exces de lichid, de resturi solide sau microbiene care ar putea persista în stomac sau intestine, spune Mark A. W. Andrews, profesor de fiziologie și director asociat la Independent Study program din cadrul Lake Erie College of Osteopathic Medicine (SUA).
Acest peristaltism este mult mai lent decât atunci când tractul digestiv este plin, petrecându-se doar o dată la 20 de minute. Cu toate acestea, deoarece în tract există mai mult aer decât material solid, adesea se pot auzi zgomote puternice atunci când tractul digestiv este gol.
Uneori, chiorăitul și bolboroseala stomacului sunt cauzate de probleme digestive. Digestia incompletă a anumitor alimente, cum ar fi materialul vegetal precum fasolea și produsele lactate, poate produce un exces de gaz, care amplifică sunetele peristaltismului.
Bolile digestive precum gastroenterita pot provoca diaree, care implică o acțiune peristaltică crescută în încercarea de a curăța intestinele, care poate fi, de asemenea, destul de zgomotoasă.
De ce chiorăie stomacul? Lăsând deoparte bolile, zgomotul stomacului este un efect secundar comun și inofensiv al modului în care funcționează sistemul digestiv uman.
Forța din mâini, „un indicator al vitalității”. Cum să te testezi?
Bărbații devin tați la vârste tot mai înaintate. Care sunt riscurile?
Jumătate dintre microbii intestinali moșteniți de la primate ne-au „părăsit”
Progres revoluționar: Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici