Cât de mari pot crește insectele, în teorie?
Unul dintre cele mai bune lucruri ale evoluției (în afară de degetul opozabil) este faptul că nu a creat o armată de gândaci de mărimea unui tanc. Cu excepția câtorva uriași din trecut și a unor insecte-băț extrem de lungi, insectele tind să rămână relativ mici. Cât de mari pot crește insectele, de fapt?
Multe insecte și artropode erau mai mari în trecutul antic. Cea mai mare insectă din toate timpurile a fost Meganeuropsis Permiana, o libelulă care a trăit la sfârșitul erei Permian, în urmă cu aproximativ 275 de milioane de ani.
Aceste libelule aveau o anvergură a aripilor de aproximativ 75 de centimetri și cântăreau peste 450 de grame. Insectele precum molia Atlas (Attacus atlas) ating dimensiuni impresionante, cu o anvergură a aripilor de 27 de centimetri, dar nu se compară cu rudele lor îndepărtate, subliniază IFL Science.
Înțelegând speciile moderne mai mici, am putea reuși să aflăm cât de mari pot crește insectele.
Iată ce spune o teorie despre cât de mari pot crește insectele
Una dintre teorii spune că exoscheletele insectelor nu sunt suficient de puternice pentru a susține corpuri mai mari și pe măsură ce insectele cresc, exoscheletele lor ar trebui să devină mai groase decât este posibil.
În sprijinul acestei teorii este faptul că artropodele din mare devin mai mari. În mare, exoscheletele lor nu trebuie să suporte greutatea corpului lor în același mod ca pe uscat. Cu toate acestea, după cum a explicat Dr. Jon Harrison, entomolog la Arizona State University, din SUA, datele nu susțin cu adevărat această teorie. Artropodele mai mari (pe uscat) nu au exoschelete mai groase decât artropodele mai mici, lucru la care te-ai aștepta dacă teoria ar fi corectă.
Teoria cu cele mai mari șanse de a fi adevărată
O altă teorie este că felul în care respiră insectele le împiedică să crească cu adevărat mari.
„Insectele respiră într-un mod complet diferit față de oamenii. Acestea au o serie de găuri de-a lungul corpului, iar oxigenul intră prin aceste găuri și trece în niște tuburi. Aceste tuburi se ramifică, asemănător unui copac, și se ramifică foarte mult, până la dimensiunea unui micron. Astfel, oxigenul poate ajunge aproape de fiecare celulă”, a spus el.
Dacă insectele ar deveni mai mari, s-ar putea să nu fie posibil să obțină suficient oxigen în aceste tuburi, cunoscute sub numele de traheole, pentru a se menține în viață. Ceea ce susține această teorie este faptul că insectele erau mai mari cu milioane de ani în urmă.
„Această idee a primit recent dovezi de la geologi care au arătat că la sfârșitul Paleozoicului, oxigenul atmosferic a crescut cu mult peste ceea ce este astăzi”, a explicat Harrison.
Cum putem obține insecte mai mari?
„În prezent, oxigenul reprezintă 21% din atmosferă. La sfârșitul Paleozoicului, credem că a fost aproximativ 32% oxigen. Și asta se întâmplă să coincidă cu momentul când aveam insecte mult mai mari decât avem astăzi. Asta a dus la ideea că alimentarea cu oxigen este ceea ce menține insectele mici și că mai mult oxigen în atmosferă le-ar putea permite să devină mai mari”, spune cercetătorul.
Deci tot ce trebuie să faceți pentru a obține insecte de dimensiunea caprelor ar putea fi să pompați mai mult oxigen în atmosferă, să adăugați câțiva factori de stres care ar face ca dimensiunea mai mare să fie avantajoasă și să așteptați ca evoluția să-și urmeze cursul.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Care este cea mai grea insectă din lume?
Tot mai multe dovezi indică faptul că urșii nu sunt carnivori
Pitonii pot înghiți aproape orice. Totuși, cum reușesc?
Imagini în premieră mondială arată marele rechin alb devorat de orci