De ce sclipesc stelele?
Priviți cerul într-o noapte senină, într-o zonă întunecată, iar stelele par să sclipească. Dar care este știința din spatele acestui fenomen? Ce anume face ca stelele să sclipească?
Răspunsul la întrebarea de ce strălucesc stelele este că nu o fac. Sclipirea pe care o vedem nu are nimic de-a face cu stelele în sine. Mai degrabă, este un rezultat al modului în care le vedem din perspectiva noastră de pe Pământ.
Deoarece stelele sunt atât de îndepărtate, le vedem ca pe niște puncte mici de lumină pe cerul nopții.
„Lumina stelelor parcurge o distanță mare pentru a ajunge la ochii noștri într-o noapte senină”, a declarat Ryan French, fizician solar la University College London din Marea Britanie. După propria noastră stea, Soarele – a cărui distanță medie față de Pământ este de 150 de milioane de kilometri – cea mai apropiată stea de noi este Proxima Centauri, care se află la peste 4 ani-lumină de Pământ.
De ce unele stele sclipesc mai mult decât altele?
În drumul spre ochii noștri, această lumină provenită de la stelele îndepărtate întâlnește atmosfera Pământului – motorul cheie din spatele efectului de sclipire. „Pe măsură ce acest punct de lumină ajunge în atmosferă, trece prin straturi de aer care se clatină înainte de a ajunge la ochii noștri, ceea ce face ca aceasta să sclipească”, a declarat French.
Așadar, atmosfera Pământului este cea care face ca stelele să pară că sclipesc. În spațiu, la mare înălțime, deasupra atmosferei, stelele nu sclipesc deloc. Mulți factori afectează cât de mult pare să sclipească o stea. Una dintre variabile este locul pe care îl ocupă steaua în câmpul nostru vizual.
„Stelele vor străluci mai mult dacă lumina lor stelară călătorește prin mai mult aer înainte de a ajunge la ochii noștri”, a spus French, astfel încât stelele aflate în apropierea orizontului par să strălucească mai mult deoarece lumina lor trebuie să călătorească prin mai multă atmosferă pentru a ajunge la noi.
Vremea joacă, de asemenea, un rol. „Nopțile umede vor face, de asemenea, ca aerul să fie mai gros”, ceea ce face ca stelele să pară că sclipesc mai mult, a spus French, potrivit Live Science.
Sclipirea pe care o vedem nu are nimic de-a face cu stelele în sine
Aceste aspecte îi ghidează pe astronomi atunci când decid unde să amplaseze cele mai mari și mai bune telescoape din lume. „Observatoarele sunt amplasate în locuri înalte și uscate, pentru a elimina cât mai mult aer posibil între stea și telescop”, a spus French.
Printre locurile ideale se numără deșertul Atacama din Chile, precum și vârfurile vulcanice din Hawaii și Insulele Canare spaniole. Atunci când priviți cerul de noapte, puteți observa, de asemenea, că unele stele par să se schimbe între diferite culori în timp ce sclipesc.
„Lumina stelară este refractată puțin de atmosferă, ceea ce o poate face să își schimbe culoarea”, a spus French. Acest efect este mai vizibil în cazul stelelor mai strălucitoare.
De asemenea, este posibil să observați câteva stele care nu sclipesc deloc. Asta pentru că acestea sunt de fapt planete. „Spre deosebire de stele, planetele nu sunt surse punctuale pe cer, ci au lățime”, a spus French. „Acest lucru se datorează faptului că ele sunt mult mai aproape de noi”. Cu alte cuvinte, ele sunt prea mari pe cerul nopții pentru ca atmosfera să le facă să pară că sclipesc.
Vă recomandăm să mai citiți și:
„Betelgeuse pe steroizi” dezvăluie modul în care mor stelele masive rare din galaxia noastră
Extratereștrii ar putea trăi în jurul stelelor pitice albe din Calea Lactee, susține un fizician