Care este temperatura planetei Uranus?
Temperatura planetei Uranus are o diferență enormă între cea înregistrată în atmosferă și cea înregistrată în nucleu.
Temperatura planetei Uranus este, în medie, de -195 de grade Celsius, potrivit NASA. Uranus deține recordul pentru cea mai rece temperatură măsurată vreodată în sistemul solar: -224,2 grade. Neptun este cea mai rece planetă din Sistemul Solar, cu o medie de -201 grade Celsius.
Uranus are unele dintre cele mai extreme anotimpuri din sistemul nostru solar, deoarece ecuatorul planetei este aproape perpendicular pe orbita sa, având un unghi de 97,77 grade, scrie Space.com.
Timp de aproximativ un sfert din fiecare an de pe Uranus, soarele strălucește direct deasupra fiecărui pol, în timp ce restul planetei este cufundat în iarnă întunecată. În comparație, un an pe Uranus este echivalent cu aproximativ 84 de ani pământeni.
Temperatura planetei Uranus în atmosferă este rece ca gheața
La fel ca Neptun, Uranus, descoperită în 1781, este cunoscută drept un „gigant de gheață”, într-o categorie ușor diferită de Saturn și Jupiter. Ambele au atmosfere reci, formate mai degrabă din gheață decât din gaz.
Uranus este compusă în principal din hidrogen, heliu și metan: metanul reflectă lumina albastră, dându-i lui Uranus celebra sa nuanță albastru-verzui. Temperatura și presiunea cresc mai departe de suprafața nesubstanțială (la fel ca majoritatea giganților gazoși, suprafața lui Uranus este stabilită acolo unde presiunea gazului este egală cu presiunea la nivelul mării pe Pământ).
Temperatura medie a norilor de pe Uranus (compuși din amoniac și gheață de metan) este de -193 de grade Celsius, conform National Weather Service. Cele mai reci temperaturi ale lui Uranus sunt în atmosfera inferioară, unde temperaturile scad până la -224,2 grade.
Dar interiorul este fierbinte
Spre deosebire de alți giganți gazoși, Uranus are cel mai probabil un nucleu stâncos, mai degrabă decât unul gazos. Temperaturile din interiorul acestuia ar putea atinge 4.982 de grade Celsius, potrivit NASA.
Deși această temperatură este considerabil mai caldă decât atmosfera înghețată, nucleul planetei Uranus este destul de rece în comparație cu alte planete. Temperaturile din miezul lui Jupiter, de exemplu, ajung la aproximativ 24.000 de grade Celsius.
Foarte puțin din căldura internă a lui Uranus este radiată în spațiu. Potrivit Cosmos de la NASA, când sonda spațială Voyager 2 a ajuns la Uranus, a constatat că gigantul gazos nu are o sursă internă puternică de căldură. Detectoarele cu infraroșu ale navei spațiale au arătat că Uranus radiază aproximativ la fel de multă energie câtă primește de la Soare.
În comparație, Jupiter și Saturn produc căldură internă și radiază aproximativ de două ori mai multă energie decât primesc de la Soare. Lipsa încălzirii interne pe Uranus este considerată a fi motivul atmosferei relativ benigne și inactive.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au creat gheața superionică care ar putea exista în alte lumi din Univers
Microbii ar putea produce combustibilul de rachete necesar pentru întoarcerea de pe Marte
De ce este toată lumea atât de obsedată de Marte? Iată alte planete pe care am putea să le explorăm
Un mister al aurorelor de pe Jupiter a fost în sfârșit elucidat după 40 de ani