De ce a fost construit Stonehenge

24 01. 2021, 10:00

This browser does not support the video element.

Stonehenge este probabil cel mai cunoscut monument circular din piatră din regiunea rurală a Marii Britanii.

Monumentul preistoric ar fi fost construit în Anglia zilelor noastre între 3.000 și 2.000 î.Hr., iar unele dintre pietrele folosite au fost transportate tocmai din Țara Galilor, performanța fiind impresionantă pentru o civilizație din Epoca de Piatră.

Efortul a fost pe măsură, iar mulți se întreabă de ce au fost construite atât de multe structuri circulare din piatră de către oamenii din acea perioadă.

„Pe scurt, răspunsul este că nu știm”, a spus Rosemary Hill, istoric și autor al cărții „Stonehenge” (Profile Books, Harvard University Press, 2008).

Abia în secolul XX, arheologii au descoperit că Marea Britanie era cândva presărată cu astfel de structuri

Totuși, majoritatea structurilor circulare nu ar fi arătat ca Stonehenge pentru că acestea erau construite de obicei din lemn. Lemnul este un material ce poate fi găsit peste tot, fiind mult mai ușor de transportat și cioplit, chiar dacă nu rezistă atât de mult ca piatra. Abia în secolul XX, arheologii au descoperit că Marea Britanie era cândva presărată cu astfel de structuri din lemn, care între timp au putrezit și au dispărut.

„După Primul Război Mondial, atunci când oamenii au început să fugă din țară, au început să vadă unde au fost construite aceste structuri pentru că au lăsat urme în pământ. Oamenii nu au observat cu adevărat decât atunci când au putut vedea totul din perspectiva panoramică. De asemenea, aceste structuri sunt destul de unice Marii Britanii”, a adăugat Hill.

În Irlanda și regiunea franceză Bretania există cercuri antice similare din piatră. Totodată, un monument similar din lemn care datează din Epoca târzie de Piatră sau Epoca timpurie de Bronz a fost descoperit nu foarte departe de Berlin, precum și un „cerc din cherestea” în Portugalia. Dacă luăm în considerare toate aceste tipuri diferite de cercuri, ar putea fi mii de astfel de structuri presărate prin Insulele Britanice și Europa continentală. Așadar, revenind la întrebarea mai sus: De ce?

„Poate fi considerat un loc pentru ritualuri”

Cercetătorii au propus nenumărate idei de-a lungul anilor, sugerând că monumentele precum Stonehenge erau folosite pentru adunări, calendare astronomice, ca structuri pentru amplificarea sonoră, drept cimitire sau chiar locuri antice pentru vindecare. Excavările au oferit dovezi care susțin unele dintre aceste teorii, scrie Live Science.

„Au fost descoperite rămășițe umane la Stonehenge, așa că acestea sunt dovezi că era un loc pentru înmormântări, fiind și orientat spre apus în timpul solstițiului de iarnă. Așadar, putem spune că ar fi avut legătură cu lumea de apoi și solstițiile. Poate fi considerat un loc pentru ritualuri, însă nu există dovezi că oamenii mâncau sau locuiau acolo”, a explicat Hill.

Însă, acest lucru nu poate fi spus despre alte structuri precum Durrington Walls, care se află la doar 3,2 kilometri de Stonehenge și conține dovezi că oamenii organizau festinuri acolo. „Astfel de structuri ar fi putut fi folosite din mai multe motive, însă eu nu știu. Totuși, ceea ce au în comun structurile este că par să fi fost închise și ar fi putut fi folosite ca locuri de adunare”, a mai subliniat Hill.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un model la scară al Stonehenge arată că monumentul avea o acustică bună

Misterul megaliţilor de la Stonehenge a fost rezolvat. Oamenii de știință au aflat locul de origine al pietrelor

Scheletul victimei unei crime „misterioase” a fost descoperit lângă un monument similar celui de la Stonehenge

Descoperire de o „importanță fără precedent” lângă Stonehenge. Arheologii au găsit o structură mult mai mare