Dacă ai încercat vreodată să folosești o prismă în lumina Soarelui pentru a crea un curcubeu, cel mai probabil știi deja răspunsul la această întrebare.
„Soarele și toate straturile sale strălucesc. Așa-zisa culoare a Soarelui este spectrul de culori prezente în lumina solară, care apare în urma unei interacțiuni complexe între toate părțile Soarelui”, a explicat Christopher Baird, asistent universitar la West Texas A&M University.
Așadar, dacă încercăm să aflăm ce culoare are Soarele, trebuie să disecăm razele solare pe Pământ și să le cuantificăm. Există câteva modalități prin care am putea face asta și nu sunt chiar foarte avansate din punct de vedere tehnologic. De fapt, mulți copii probabil au desfășurat o versiune a acestui experiment.
„Conținutul culorilor dintr-o rază de lumină poate fi identificat ușor dacă acea rază trece printr-o prismă. Aceste obiecte simple și ieftine împrăștie raza de lumină în diverse componente colorate. Fiecare culoare pură are o frecvență distinctă”, a adăugat Baird. Tocmai de aceea, oamenii de știință au tendința să folosească termenii „culoare” și „frecvență” în mod alternant, culoarea unei raze de lumină fiind definită de frecvența sa. Pentru lumina vizibilă, roșu are cea mai scăzută frecvență și violet cea mai ridicată. Gama de culori sau frecvențe dintr-o rază de lumină este numită spectru.
Atunci când trecem raze solare printr-o prismă, putem vedea toate culorile curcubeului. Însă, noi vedem, de fapt, doar culorile vizibile ochiului uman. „Așadar, Soarele este alb”, pentru că albul este alcătuit din toate culorile, a precizat Baird, potrivit Live Science.
O cale mai sofisticată de a desfășura acest experiment este cu o cameră foto, care măsoară cantitatea de luminozitate care lovește diferiți pixeli. Dacă o anumită frecvență ar fi mai luminoasă decât restul, am putea concluziona că Soarele este de acea culoare, însă nu așa stau lucrurile. „Atunci când facem asta, descoperim că toate culorile vizibile sunt prezente în lumina solară în cantități aproximativ egale”, a mai subliniat Baird.
În mod crucial, aceste frecvențe nu sunt prezente în aceleași cantități, însă diferențe nu sunt îndeajuns de considerabile pentru a fi semnificative. „Componentele de culoare din lumina solară sunt atât de aproape de a fi prezente în cantități egale încât este mult mai corect să spunem că Soarele este alb, decât să spunem că este galben, portocaliu sau orice altă culoare pură”, a mai spus Baird.
Soarele a intrat într-un nou ciclu solar. Ce înseamnă acest eveniment pentru viața pe Pământ
Soarele nostru ar fi putut avea un frate geamăn
Au fost publicate cele mai apropiate imagini făcute vreodată cu Soarele
Cum arată Gaura Neagră care înghite o stea ca Soarele nostru în fiecare zi