Imaginea din oglindă poate fi un lucru înșelător, însă, este destul de clar atunci când te uiți la reflexia cuvintelor că oglinzile întorc obiectele în mod orizontal, nu vertical. Sau cel puțin așa avem impresia.
Spre exemplu, atunci când ții în mâini un afiș pe care scrie „mâncare” în fața unei oglinzi, vei putea sau cel puțin vei încerca să citești cuvântul în sens invers, anume „eracnâm”. Totuși, literele încă sunt direcția corectă.
Așadar, de ce atunci când ridici mâna dreaptă, celălalt tu din oglindă ridică mâna sa stângă, însă o mișcă în sus în loc să o miște în jos? Cum știe o oglindă diferanța între direcția x și direcția y?
Motivul pentru care lucrurile par să fie mereu inversate în mod orizontal în oglindă nu are legătură deloc cu oglinda în sine, ci mai degrabă cu noi. Noi le inversăm în mod orizontal.
Încearcă să ții din nou afișul cu „mâncare” în fața unei oglinzi, însă întoarce-l vertical spre oglindă. Vei vedea un afiș întors, însă orientat spre înainte, uitându-se înapoi spre tine.
Realitatea este că oglinda nu întoarce lucrurile în mod orizontal sau vertical, ci, de fapt, le întoarce de-a lungul direcției z, coordonata care „iese” dintr-un grafic tridimensional tradițional.
Toate aceste detalii pot părea derutante, pentru că este greu pentru noi să vizualizăm direcția z atunci când suntem atât de obișnuiți cu lumea doar în funcție de axele orizontale și verticale. De asemenea, noi suntem simetrici pe plan orizontal, așa că nu ne dăm seama că lucrurile nu sunt cu adevărat întoarse pe plan orizontal atunci când ne uităm în oglindă, notează Science Alert.
Iată un episod de la Physics Girl, în care Dianna Cowern, creatoarea canalului de Youtube și pasionată de știință, explică toate acestea cu ajutorul unei mănuși.
Ce văd animalele atunci când se privesc în oglindă?
Astronomii au descoperit „imaginea în oglindă” a Sistemului Solar