Cu ajutorul unei combinații precise de căldură și oxigen, chiar și diamantele ar putea să ardă.
Diamantele sunt una dintre cele mai dure materiale de pe Pământ și, cu toate acestea, după cum explică cercetătorii, acest alotrop al carbonului poate să ardă dacă este folosită o combinație de flăcări și oxigen. „Trebuie să transformați acel carbon solid într-o formă de gaz, astfel încât să poată reacționa cu aerul pentru a produce o flacără”, explică Rick Sachleben, cercetător pensionat și membru al Societății American de Chimie, citat de către Live Science.
Diamantele iau foc la aproximativ 900 de grade Celsius, potrivit fizicianului Christopher Baird, de la Universitatea. Pentru comparație, un cărbune volatil, care conține o cantitate relativ mare de gaze ușor de eliberat, se aprinde la aproximativ 667 C, în timp ce lemnul se aprinde la 300 grade Celsius sau mai puțin, în funcție de tipul acestuia.
Atunci când se încălzește, un diamant va avea o strălucire roșie, apoi una albă. Căldura permite o reacție între suprafața diamantului și aerul înconjurător, transformând carbonul în monoxid de carbon, un gaz incolor și inodor, format dintr-un atom de carbon și un atom de oxigen.
„Carbonul are nevoie de oxigen pentru a forma monoxid de carbon care generează căldură, monoxidul de carbon care reacționează cu oxigenul generează și mai multă căldură, creșterea temperaturii face ca monoxidul de carbon să se îndepărteze, astfel încât este adus mai mult oxigen pentru această reacție”, adaugă Sachleben.
Cu toate acestea, acel foc va duce doar la o strălucire superficială. Alimentarea unei flăcări pe suprafața unui diamant necesită de obicei un aport suplimentar de oxigen pur. Această creștere a concentrației oferă reacției tot ce are nevoie pentru a se autoperpetua. Monoxidul de carbon care se ridică din diamant și se aprinde în prezența oxigenului, creând un foc care pare să danseze la suprafața pietrei.
Chiar și fără oxigen pur, diamantele pot fi deteriorate de flăcări, potrivit Institutului Gemologic al Americii (GIA). În mod obișnuit, un diamant prins într-un incendiu al casei sau sub flăcările unei torțe pentru metale va arde suficient la suprafață pentru a arăta tulbure. Înlăturarea porțiunilor arse va dezvălui un volum mai mic, dar din nou clar al pietrei.
Când carbonul arde în oxigen, acea reacție produce dioxid de carbon și apă. Un diamant din carbon pur ar putea, așadar, teoretic să dispară în întregime dacă arde suficient de mult, cu toate acestea, majoritatea diamantelor au unele impurități precum azotul, astfel încât este puțin probabil ca reacția să fie atât de simplă.
Cele mai mari diamante din lume
Interiorul Pământului este plin de diamante, dar nu se poate ajunge la ele