Printre măsurile pe care autorităţile ni le recomandă în această perioadă pentru a limita răspândirea coronavirusului se numără şi evitarea atingerii feţei. Totuşi, de la recomandare până la practică este un drum lung şi nici măcar profesioniştii în domeniul bolilor infecţioase nu pot să se controleze în întregime. Studiul Face touching: A frequent habit that has implications for hand hygiene, publicat în 2015, arată că studenţii de la Medicină care au fost studiaţi şi-au atins feţele, în medie, de 23 de ori în timpul unui curs de o oră despre prevenirea maladiilor infecţioase, notează Live Science.
Chiar dacă se dovedeşte a fi pentru binele nostru de ce nu reuşim să ne oprim din a ne atinge feţele? Kevin Chapman, psiholog şi fondator al Centrului Kentucky pentru Anxietate şi Tulburări Conexe, explică faptul că atingerea feţei este unul dintre obiceiurile cele mai comune pe care le avem ca oameni. Fie că ne scarpinam, ne aplicăm machiaje, ne spălăm pe dinţi şi aşa mai departe, există o multitudine de activităţi pe care nu le putem realiza fără a ne atinge feţele.
Psihologul explică faptul că atingerea feţei reprezintă şi o manifestare a vanităţii: „Este un obicei să ne asigurăm că feţele noastre arată într-un anumit fel în public”. De exemplu, ne atingem feţele atunci când rămân resturi de alimente în jurul gurii, făcând asta ne îngrijim imaginea fizică dar şi pe cea socială, arătându-le celor din jurul nostru că suntem îngrijiţi şi atenţi la modul în care suntem percepuţi.
Atingerea feţei reprezintă şi o formă de manifestare a diferitelor forme de anxietate, mulţi dintr noi ajungând să îşi roadă unghiile din cauza stresului anumitor situaţii sociale.
Din fericire, după cum explică Centers for Disease Control and Prevention (CDC), atingerea feţei şi a nasului nu reprezintă mijlocul principal prin care se transmite COVID-19, totuşi, asta nu înseamnă că nu ar trebui să facem tot posibilul pentru a evita un astfel de comportament. În mod paradoxal şi total nefericit, cu cât ne gândim mai mult la a nu ne atinge feţele, cu atât mai mult nu putem controla asta.
Citeşte şi:
Tot ce trebuie să ştii dacă ai luat coronavirus
De ce mor de coronavirus şi tineri sănătoşi? Explicaţiile oamenilor de ştiinţă
Statistic, 10% din bolnavii de coronavirus au nevoie de terapie intensivă