Visele sunt considerate de către unii oameni de ştiinţă refulări sau „reluări” ale unor experienţe de peste zi şi de-a lungul timpului acestora li s-au dat o multitudine de interpretări. Dacă este să ne uităm la mitologia greco-romană, adesea visele reprezintă o modalitate prin care divinităţile îşi făceau cunoscută voinţa şi dezvăluiau viitorul muritorilor. Nici mitologia populară românească nu este mai departe, bunicii noştrii fiind păstrătorii unui „dicţionar” de semne şi previziuni pe care le-am putea primi prin intermediul viselor.
Sigmund Freud este cel care a analizat, dintr-o perspectivă ştiinţifică, situaţia viselor şi a ajuns la concluzia că visele sunt o formă de refulare, dezvăluindu-ne cele mai adânci dorinţe. Cu toate că au fost extrem de influente din punct de vedere ştiinţific la vreme sa, teoriile emise de către Freud au fost contrazise de către noile generaţii de cercetători, notează Live Science.
Aceste noi teorii nu exclud faptul că visele noastre poartă o oarecare încărcătură, doar că nu una atât de intensă precum cea teoretizată de către Freud. Mai exact, oamenii de ştiinţă contemporani sunt de părere că visele reprezintă o formă diferită prin care ne continuăm preocupările mentale din cursul zilei. Studiile efectuate asupra funcţionării creierului în timpul viselor au relevat faptul că cortexul vizual, unde se formează imaginile, este mult mai activ, iar cortexul prefrontal, unde gândurile noastre sunt „filtrate”, nu funcţionează la capacitate maximă, ceea ce poate duce la imaginile neobişnuite pe care le putem experimenta în timpul somnului.
Citeşte şi:
Există vise premonitorii? Răspunsurile la 8 întrebări esenţiale despre vise
Şase lucruri pe care le spun visele despre sănătatea ta
Ce reprezintă, de fapt, visele? 5 mari explicaţii care au fost date de-a lungul timpului