Internetul este plin de clipuri video care au strâns sute sau chiar mii de reacţii şi care arată reacţia bebeluşilor după ce gustă o felie de lâmâie. O reacţie asemănătoare o au şi adulţii atunci când consumă lămâie sau alte alimente acre.
Înainte de a răspunde la întrebarea legată de cauza grimaselor atunci când gustăm ceva acru trebuie să descoperim ce înseamnă de fapt că un aliment are gust acru. Tehnic vorbind, senzaţia de acru sau alte senzaţii ale gustului oferite de către papilele gustative nu există. De fapt, atunci când gustăm ceva, papilele gustative trimit către centrii senzoriali anumite semnale electrice care sunt interpretate ca fiind dulci, amare şi aşa mai departe. Sau, ca în cazul de faţă, acre.
Pe scurt, procesul funcţionează astfel: anumite alimente ingerate sunt „analizate” de către papilele gustative, acestea trimit semnale către creier şi acolo respectivele semnale dunt „decodate” ca fiind acre. În acest punct apare întrebarea: ce propietăţi au anumite alimente pentru a fi considerate acre?
La această întrebare, răspunsul este simplu, aciditatea unui aliment este cea care dă caracterul acru al acestuia. În termeni chimici, alimentele acre au un număr mai mare de protoni. Trebuie precizat că protonii nu au un gust specific, dar creierul interpretează semnalele primite la contactul cu aceştia ca fiind acru.
Răspunsul legat de producerea grimaselor ale legătură cu vitamina C şi cu evoluţia speciei noastre. Astfel, corpurile noastre au nevoie de vitamina C pentru a funcţiona în mod corespunzător, dar, de-a lungul timpului, ne-am pierdut capacitatea de a ne sintetiza acest timp de nutrienţi, explică Paul Breslin, profesor al Universităţii New Jersey pentru Live Science.
În aceste condiţii, grimasele pe care le facem când gustăm alimente acre, care au vitamina C, de fapt sunt o adaptare evolutivă. Aceasta ne permite nouă şi celor din jurul nostru să aflăm că respectivul aliment poate oferi vitamina C de care avem nevoie.
Citeşte şi:
Vitamina C ar putea fi mai importantă decât s-a crezut anterior, putând trata leucemia
A fost descoperit al şaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar şi umami