Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum este produsă cafeaua fără cafeină?

Cum este produsă cafeaua fără cafeină?

Cum este produsă cafeaua fără cafeină?
Publicat: 05.05.2019
Originea cafelei fără cafeină este surprinzătoare, fiind legată de autorul tragediei Faust.
Johnann Worfgang von Goethe este recunoscut pentru activitatea sa în domeniul literar, însă, el şi-a exprimat interesul şi faţă de ştiinţele naturii, notează LiveScience. Intrigat de faptul că după ce bea cafea nu mai doarme noaptea, Goethe l-a rugat în 1819 pe chimistul Friedlieb Ferdinand Runge să identifice substanţa responsabilă. În urma experimentelor din laborator, Runge a reuşit să izoleze pentru prima dată cafeina. Pentru aproape un secol, se vor face progrese în ceea ce priveşte izolarea substanţei active, dar nu neapărat şi o băutură care să se apropie de gustul cafelei obişnuite.
 
În prezent, procesul de decafeinizare a boabelor de cafea este unul intensiv, fiind realizat în unităţi specializate. „Există unele companii mari din industria cafelei care deţin propiile fabrici în care se realizează decafeinizarea, în rest, ceilalţi apelează la serviciile unei companii specializate sau cumpără prin importatori”, a declarat David Kastle, vicepreşedinte al Swiss Water Decaffeinated Coffe.
 

Prima cafea fără cofeină

În mod uzual, procesul de izolare a cafeinei se realizează prin saturarea cu apă a boabelor verzi de cafea. Scopul acestei proceduri e de a face solubilă cofeina din boabe. Prima metodă prin care se realizează decofenizarea şi care are şi succes comercial îi aparţine comerciantului german Ludwig Roselius. Povestea metodei inventate de către acesta porneşte de la un transport de cafea îmbibat în apă de mare, conform Atlas Obscura. În loc să arunce respectivele boabe, el decide să le proceseze şi să le testeze. Rezultatul acestui efort este că respectivele boabe de cafea au fost „curăţate” de cafeină, fiind puţin sărate, dar reuşind să conserve gustul cafelei clasice.
 
Roselius a modificat metoda folosind benzen, un compus cancerigen, drept solvent pentru îndepărtarea cafeinei din boabele de cafea. Compania deţinută de acesta, Kaffe HAG, a adus pe piaţă prima cafea instant fără cofeină sub numele de ”Sanka”.
 
Descoperirile care au demonstrat că benzenul este cancerigen au determinat companiile din industria cafelei să renunţe la acesta, au trecut la alţi solvenţi chimici, precum acetatul de etil sau clorura de metilenă, ale căror concentraţii sunt strict reglementate de către agenţiile de control ale alimentelor. 
 

Metode actuale de decofenizare

Tot dintr-un accident ferict, a fost descoperită şi o altă metodă de separare a cofeinei din boabele de cafea. Astfel, chimistul german Kurt Zosel, care lucra la institutul Max Plank Institute for Coal Research din zona Ruhr, a descoperit o metodă prin care dioxidul de carbon poate fi folosit pentru separarea diferitelor substanţe chimice. Metoda descoperită de către acesta foloseşte dioxidul de carbon supus la o presiune mare, în timp ce, concomitent, este supus unor temperaturi extreme pentru a separa cofeina de boabe. Această metodă, patentată în 1970, este folosită şi în prezent. Un avantaj al acestui procedeu este dat de faptul că cafeina astfel rezultată poate fi colectată şi folosită în sucurile acidulate, băuturile energizante sau alte produse.
 
O altă metodă care este larg folosită astăzi, numită şi „procesul elveţian cu apă” (Swiss Water Process), folosit în regim industrial începând cu 1970, presupune mai multe etape. Se începe cu un lot de boabe verzi de cafea care sunt scufundate în apă. În acest moment, apa devine saturată cu toţi compuşii solubili din cafea: acid clorgenic, animoacizi sau zaharoză.  Cafeina este îndepărtată cu ajutorul carbonului, rezultând un lichid necafeneizat, numit extract de cafea verde. Acesta este utilizat ulterior pentru separarea cafeinei din alte loturi de cafea verde rehidratată.
 
Este greu pentru consumatorii obişnuiţi să determine procesul prin care a fost separtă cafeina din produsele pe care aceştia le cumpără, deoarece nu există reglementări legale care să oblige producătorii să îşi dezvăluie metodele publicului. Există unele cazuri când producătorii aleg să îşi dezvăluie metodele, asta însă, cu scopuri publicitare. FDA (Food and Drug Administration), agenţia americană care se ocupă cu verificare calităţii produselor alimentare şi medicale, avertizează că pot exista urme de cafeină în produsele decofeinizate. De exemplu, o cană de cafea de 250 de mililitri poate să conţină 2 până la 15 miligrame de cofeină, în timp ce cafeaua normală are între 80 până la 100 miligrame de cafeină.

Vă mai recomandăm şi:

Bei cafea? Ai grijă, cercetătorii au descoperit un efect neplăcut neştiut până acum!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele și decorațiunile?
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele ...
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
Cele mai iubite băuturi de Crăciun afectează sănătatea oaselor
Cele mai iubite băuturi de Crăciun afectează sănătatea oaselor
Creierul bărbaților versus creierul femeilor: Care sunt diferențele?
Creierul bărbaților versus creierul femeilor: Care sunt diferențele?
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”