Ce este un râu atmosferic?
Râurile atmosferice sunt „coridoare lungi şi înguste de transport al vaporilor de apă”, a precizat Francina Dominguez, hidroclimatolog la University of Illinois. Termenul provine din anii ’90, când meteorologii Reginald Newell şi Yong Zhu au publicat un studiu în jurnalul Geophysical Research Letters descriind descoperirea râurilor troposferice – regiuni în troposferă unde vaporii de apă se acumulează şi persistă timp de zile, scrie Live Science.
Râurile atmosferice pot fi late de sute de kilometri şi pot avea şi 2.000 de kilometri lungime, iar cantitatea de apă care curge prin ele în formă de vapori este comparabilă cu cele mai mari râuri de pe suprafaţa planetei. Râurile atmosferice se formează de obicei deasupra oceanelor, atunci când fronturi reci şi mari se mişcă de la vest la est. Jeturile puternice de vânt care se îndepărtează de Ecuator se formează în faţa frontului de aer rece, transportând aerul umed în râul atmosferic.
Totuşi, comparativ cu un râu normal, râurile atmosferice se schimbă rapid. „Se mişcă mereu, există pentru o vreme, apoi dispar. Sunt foarte dinamice în spaţiu şi timp”, a precizat Dominguez.
„Cel mai mare impact este observat atunci când aceste râuri ating topografia”, a mai spus Dominguez. Cu alte cuvinte, atunci când un râu atmosferic ajunge pe pământ, începe să plouă sau să ningă. Rezultatele nu sunt neapărat dezastruoase, putând cauza doar precipitaţii mici. Dar dacă relieful este mai extrem (munţi în loc de dealuri), vremea poate fi mai dramatică.
Râurile atmosferice sunt un fenomen global. Apar în ambele emisfere, extinzându-se de la regiunile tropicale şi subtropicale la latitudinile medii, ajungând chiar şi în Europa. Circa 90% din umiditatea aerului a acestor latitudini provine din râurile atmosferice. Astfel, se poate spune că acestea joacă un rol cheie în distribuirea vaporilor de apă din jurul lumii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
În doar câteva generaţii, cantitatea de carbon din atmosferă va atinge un nivel catastrofal
Misterul caracteristicilor colorate din atmosfera lui Jupiter a fost rezolvat
Descoperire de proporţii: Luna a avut cândva atmosferă. ”Schimbă dramatic modul în care o privim”
China şi Rusia ar fi colaborat în cadrul unui experiment controversat de modificare a atmosferei