Ce sunt parabenii?
„Parabenii sunt derivate din acidul 4-hidroxibenzoic ce apare în mod natural în multe fructe şi legume, precum afinele şi morcovii”, a declarat Kathryn St. John, directorul de comunicare din cadrul Consiliului American pentru Chimie. „Acest acid se formează în mod natural şi în corpul uman prin descompunerea anumitor aminoacizi”, a mai explicat ea.
Parabenii fabricaţi pentru alimente şi produse pentru îngrijirea personală sunt similari cu cei regăsiţi în natură. Cele mai comune tipuri de parabeni sunt: metilparabenii, etilparabenii, propilparabenii, butilparabenii, isoparabenii şi isobutilparabenii.
Expunerea la parabeni
„Parabenii sunt utilizaţi la scară largă deoarece sunt extrem de eficienţi şi hipoalergici, de asemenea costul de producţie este mic”, a declarat Sandra Arevalo, director de nutriţie din cadrul Centrului Medical Montefiore din New York.
Deoarece conservaţii se regăsesc într-o varietate de alimente, băuturi, cosmetice şi produse de îngrijire personală, expunerea la parabeni apare atunci când aceste produse sunt înghiţite sau absorbite prin piele, explică Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.
Parabenii: Cât de periculoşi sunt?
„Având în vedere că 90% din produsele utilizate frecvent conţin parabeni, concentraţia din fluxul nostru sanguin creşte”, a explicat dr. Chesahna Kindrd, dermatolog din cadrul Universităţii Howard din Washington D.C. Deoarece majoritatea persoanelor iau contact regulat cu parabenii, consumatorii doresc să ştie dacă există riscuri asupra sănătăţii asociate, scrie Live Science.
Răspunsul la această temere a multor persoane este însă incert. Parabanii sunt consideraţi chimicale ce modifică sistemul endocrin, fiind considerate şi chimicale ce imită hormonii. Aşadar, corpul poate trata parabenii precum hormonii. De exemplu, parabenii au fost descoperiţi în celulele cancerului mamar, fapt ce sugerează că, în acest caz, parabenii ar fi acţionat precum estrogenul, explică Arevalo.
O cercetare publicată în 2018 a analizat produsele cosmetice şi riscul de dezvoltare a cancerului asociat. Concluziile au arătat că nu există nicio dovadă ce ar putea sugera că produsele ce conţin parabeni cresc riscul de dezvoltare a cancerului. Un alt studiu, realizat pe şoareci, a demonstrat că parabenii pot provoca tumori mamare, însă animalele au fost supuse unui nivel crescut de chimicale până au dezvoltat boala. Oamenii nu sunt supuşi, de obicei, unui nivel atât de crescut de parabeni, iar până în prezent testele clinice pe oameni nu au demonstrat o corelaţie între expunerea la parabeni şi dezvoltarea cancerului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
3 produse cosmetice populare, pe care nu trebuie să le mai folosiţi. Avertismentul experţilor
Un conservant-minune va păstra alimentele comestibile timp de ani întregi
Acestea sunt substanţele din cosmetice care pot fi periculoase