Pe scurt, atmosfera Pământului există datorită gravitaţiei. Atunci când s-a format Pământul, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, planeta acoperită de lavă topită avea o atmosferă extrem de redusă. Pe parcursul procesului de răcire, atmosfera a început să se formeze, în mare parte cu ajutorul gazelor eliminate de vulcani, scrie Live Science.
Atmosfera străveche a Pământului era diferită faţă de cea din prezent, conţinea hidrogen sulfurat, metan şi de 10 până la 200 de ori mai mult dioxid de carbon decât cea actuală. „Considerăm că Pământul a avut la început o atmosferă precum cea de pe Venus, alcătuită din nitrogen, dioxid de carbon şi poate metan”, a declarat Jeremy Frey, profesor de chimie din cadrul Universităţii din Southampton, Marea Britanie. „Apoi a apărut, cumva, viaţa, probabil pe fundul oceanelor”, a adăugat el.
După aproximativ 3 miliarde de ani a evoluat sistemul de fotosinteză, ce însemna că organismele unicelulare utilizau energia solară pentru a transforma moleculele de dioxid de carbon şi apă în zaharuri şi oxigen gazos. Acest lucru a dus la o creştere dramatică a nivelului de oxigen.
În prezent, atmosfera Pământului este alcătuită în proporţie de 80% din nitrogen şi 20% din oxigen. De asemenea, în atmosferă se mai regăseşte argon, dioxid de carbon, apă evaporată şi numeroase alte gaze. Aceste gaze protejează planeta de razele solare periculoase şi reduce temperaturile extreme. Efectul de seră duce la absorbţia razelor solare de către atmosfera Pământului şi apoi la eliberarea gazelor cu efect de seră. Există diferite tipuri de gaze cu efect de seră: cele mai importante sunt dioxidul de carbon, vaporii de apă şi oxidul de azot. Fără efectul de seră, temperaturile de pe Pământ ar fi sub cele ale îngheţului.
În prezent, însă, gazele de seră au scăpat de sub control. Acest lucru se produce din cauza nivelului uriaş de dioxid de carbon eliminat de activităţile oamenilor. Cu cât efectul de seră de pe Pământ devine mai puternic, cu atât temperaturile vor fi mai crescute.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Atmosfera Pământului suferă de „mahmureală nucleară”
Pământul elimină sute de tone de atmosferă, zilnic, în spaţiu
Misterul caracteristicilor colorate din atmosfera lui Jupiter a fost rezolvat