De ce oamenii nu au păr în anumite zone ale corpului?
Explicaţia are în centru un mic mesager molecular, numit proteina Wnt, care transportă informaţia între celule cu privire la iniţierea, spaţierea şi creşterea părului pe corp, scrie Science Alert.
„Ştim că semnalele Wnt sunt critice pentru dezvoltarea foliculilor de păr; blocarea ei duce la piele fără păr, iar sporirea duce la formarea părului mai abundent”, a precizat Sarah Millar, dermatolog la University of Pennsylvania, autoare a studiului. „În acest studiu, am arătat că pielea din regiunile lipsite de păr produc în mod natural un inhibitor care opreşte activitatea Wnt”, a adăugat aceasta.
Inhibitorul este o proteină numită Dickkopf 2 (DKK2), iar atunci când este înlăturată complet la şoareci, cercetătorii au observat că părul creşte chiar şi în zonele în mod normal lipsite de păr. Acelaşi lucru a fost observat şi la experimentele realizate pe iepuri.
De aceea, cercetătorii sunt de părere că prezenţa proteinei este responsabilă pentru lipsa părului din anumite zone ale corpului. Millar şi echipa sa cred că prezenţa sau absenţa DKK2 are la bază beneficii evolutive. Spre exemplu, iepurii şi urşii polari au nevoie de labe blănoase pentru a supravieţui frigului. La oameni, prezenţa părului pe palme şi tălpi ar fi făcut viaţa un calvar din motive uşor de intuit.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce unii oameni au părul creţ?
De ce au oamenii păr pubian? Cercetătorii au diferite explicaţii