Ce e mai bun: săpun lichid sau săpun solid?
Pielea grasă sau cu tendinţă de îngrăşare va reacţiona neplăcut la un săpun destinat îngrijirii pielii uscate şi invers. Numeroase săpunuri, în special cele obişnuite, din comerţ, indiferent că vorbim de săpunuri solide sau lichide, usucă foarte tare pielea. De aceea, este necesar să ne asigurăm că nu conţin ingrediente agresive şi că sunt hidratante.
Săpun solid sau săpun lichid?
De-a lungul timpului au fost evocate o serie de ipoteze potrivit cărora este mai igienic şi mai sigur să folosim săpunul lichid, întrucât cel solid ar acumula bacterii. Această ipoteză a fost infirmată de multe studii, care au dovedit că potenţialii germeni de pe săpunul solid nu trec de bariera de protecţie a pielii. De cealaltă parte, au existat studii potrivit cărora recipientul de săpun lichid acumulează bacterii şi de aceea este mai bine să folosim recipiente noi decât să le reumplem pe cele deja existente.
”Agenţia Americană a Medicamentului şi Alimentului, FDA (Food and Drug Administration), a decis acum câţiva ani ca toţi producătorii de săpunuri antibacteriene să demonstreze că aceste produse sunt într-adevăr eficiente şi mai sigure decât cele obişnuite, asta pentru a le putea comercializa în continuare sub această denumire. Aceasta pentru că săpunurile antibacteriene conţin o substanţă numită triclosan, care iniţial a fost folosită doar în spitale şi care, începând cu 1990, este utilizată şi în industria produselor de igenă şi curăţenie.
Această substanţă nu a fost niciodată evaluată complet de către FDA, iar raportul agenţiei americane a arătat că preţul pe care consumatorii îl plătesc pentru produsele antibacteriene depăşeşte beneficiile, motiv pentru care a decis să îi oblige să demonstreze contrariul. Se pare că săpunul antibacterian poate favoriza apariţia unor bacterii rezistente la antibiotice şi ar putea perturba sistemul endocrin’’, explică Dr. Ina Andreea Mintaş, medic specialist dermato-venerologie, pentru Ce se întâmplă, doctore?!