De ce se îngălbenesc dinţii?
Pete extrinseci
Petele extrinseci afectează suprafaţa smalţului dentar. Conform Live Science, zona exterioară a dinţilor poate fi pătată cu uşurinţă, însă aceste pete de pe dinţi pot fi îndepărtate la fel de uşor. „Principala cauză a îngălbenirii dinţilor este stilul de viaţă”, a declarat dr. Justin Philipp. „Fumatul, consumul de cafea şi mestecarea tutunului sunt cele mai cunoscute cauze”, a adăugat el.
Gudronul şi nicotina din tutun sunt chimicale care pot provoca îngălbenirea dinţilor la suprafaţă. Orice tip de mâncare ce poate păta hainele pătează şi dinţii. De aceea mâncărurile şi băuturile ce au o culoare închisă, precum vinul roşu, ciocolata sau sosurile colorează dinţii.
Pe de altă parte, alimentele şi băuturile acide favorizează pătarea dinţilor şi facilitează aderenţa pigmentului de smalţ.
Petele intrinseci
Petele instrinseci apar în structura internă a dintelui, denumită dentină, ele fiind mai greu de curăţat. Diferite medicamente pot provoca apariţia petelor intrinseci. Copiii care iau antibiotice, precum tetraciclină sau doxiciclină, în timp ce dinţii lor încă se dezvoltă, se confruntă cu îngălbenirea danturii. De asemenea, femeile care iau tetraciclină după a patra lună de sarcină sau când alăptează pot provoca decolorarea dinţilor copilului. La maturitate, dacă persoanele utilizează apă de gură ce conţine clorhexidrină, compus ce reduce gingivita, se pot confrunta cu petele maro pe dinţi.
De asemenea, chimioterapia sau tratamentele cu radiaţii pot duce la pete intrinseci. Chiar şi medicamente comune precum antihistaminicele, antipsihoticele sau medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale provoacă îngălbenirea dinţilor.
Alte cauze
Printre aceste se numără moştenirea genetică, vârsta, bolile şi alte afecţiuni. Există nenumărate motive ce stau la baza faptului că unor persoane li se îngălbenesc dinţii mai rapid decât altora. „Principala cauză este reprezentată de genele Dentinogenesis imperfecta şi amelogenesis imperfecta”, a declarat dr. Edita Outericka.
Vârsta este un alt factor ce favorizeză apariţia petelor pe dinţi. În timp, smalţul dentar se subţiază, principala măsură pentru protejarea smalţului este producerea unei cantităţi suficiente de salivă.
Prevenţie şi tratament
Cea mai bună prevenţie a dinţilor galbeni este reprezentată de atenţia sporită la anumite alimente şi băuturi şi desigur evitarea fumatului. De asemenea, spălatul pe dinţi de două ori pe zi este recomandat, deoarece elimină resturile de mâncare şi bacteriile.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: