Acidul din apă te pot face să te simţi mai plin sau să îţi dea indigestie dacă o consumi prea rapid – ceea ce are un impact asupra modului în care o bei, scrie Live Science.
Un studiu a ajuns la concluzia că după exerciţii fizice, cei care aveau la îndemână apă carbogazoasă, preferau să se hidrateze mai puţin. Un alt studiu care a implicat copiii a arătat că cei care aveau acasă un aparat CO2 tindeau să se hidrateze mai mult decât cei care nu aveau. Dacă te hidratezi mai mult sau mai puţin atunci când ai la îndemână apă carbogazoasă depinde deci de stomacul fiecăruia.
Cât despre efectul de erodare pe care o astfel de apă îl are asupra dinţilor şi a calciului din oase, există o veste bună. Nu există nicio dovadă că apa de acest fel are vreun efect asupra calciului din oase. Mitul a apărut în urma unui studiu din 2006 care a găsit că femeile în vârstă care au consumat zilnic sucuri cu zahăr au o densitate minerală a oaselor mai scăzută decât femeile care nu au consumat. Femeile care au băut apă carbogazoasă simplă nu au prezentat o scădere în densitate a oaselor.
Pe de altă parte, este ceva adevăr în afirmaţia că apa carbogazoasă poate eroda smalţul dinţilor. Efectul este cauzat de acidul carbonic – un produs secundar al apei şi al carbonului – care dă senzaţia înţepătoare. Apa minerală cu diferite arome, precum lămâia sau grapefruit au un efect puţin mai coroziv dat de acidul citric conţinut.
Totuşi, acestea sunt slabe, mai ales comparabile cu sucurile acidulate de pe piaţă. S-a găsit că acestea din urmă sunt de 100 de ori mai dăunătoare pentru dinţi decât apa carbogazoasă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum ne influenţează silueta apa minerală?
Cât de sigură este apa pe care o cumperi în fiecare zi. LISTA apelor minerale recunoscute în România
Cat costa apa minerala a miliardarilor?
Comoara din Munţii Carpaţi: sursa de apă pură datorată unui fenomen unic