De unde vine numele de Big Bang, fenomenul prin care a fost creat Universul?

08 04. 2018, 10:00

Pe 28 martie 1949, atunci când fizicianul Fred Hoyle a discutat la BBC despre ideile sale cu privire la începutul Universului, adică despre faptul că nu avea un început. Hoyle nu credea că Universul are un punct exact de pornire, fiind adeptul modelului de atunci, conform căruia Universul creează materie oriunde, în orice moment şi este atemporal, scrie Popular Science.

MESAJE şi URĂRI DE ANUL NOU ŞI REVELION. Cele mai frumoase urări, felicitări, mesaje, texte şi sms-uri pentru cei dragi, familie, prieteni şi colegi

„A pus accentul pe contrastul dintre teoria stării de echilibru şi a ipotezei că toată materia a fost creată într-o mare explozie (big bang) la un anumit moment în trecutul îndepărtat”, a precizat istoricul Helge Kragh, în ediţia din aprilie 2013 a Astronomy & Geophysics, pe care a găsit-o „iraţională” şi în afara ştiinţei.

Este prima utilizare a termenului pentru a descrie această teorie, iar expresia a ajuns populară. De asemenea, Hoyle nu a descris teoria în batjocură, ci expresia desemna o descriere exactă a presupusului fenomen care a dus la apariţia Universului.

Savanţii au cochetat cu ideea unei lumi cu un început finit de multe sute de ani, dar explorările detaliate au apărut în secolul al XX-lea. În 1931, după observarea expansiunii constante a Universului de către Edwin Hubble, Georges Lemaître a propus ipoteza „atomului primordial”, un fel de ou cosmic, care a explodat pentru a forma lumea.

Nu toţi fizicienii agreeau ideea unui ou cosmic, mai ales că era nevoie de o găină cosmică. Dacă un moment singular a fost punctul de început al totului, ce exista înainte?

Au fost multe încercări de a răspunde (sau a evita) întrebarea, iar Hoyle făcea parte din cateogria celor care doreau să o evite. Totuşi, cercetările din anii ’50 şi dincolo asupra radiaţiei cosmice de fond au demontat modelul original al lui Hoyle. A continuat să modifice teoria pentru a se potrivi cu noile dovezi, iar în 1993, împreună cu unii colegi, au propus o versiune modificată care permitea mici explozii ocazionale de creaţie.

Hoyle, care a murit în 2001, este însă unul dintre cei mai importanţi savanţi pe care i-a avut omenirea. Faptul că teoria sa nu mai este valabilă este aproape irelevant. Una dintre marile sale realizări (iar aici, cel puţin conform ştiinţei de astăzi, a avut dreptate) este că a demonstrat că elementele grele din Univers, care intră în alcătuirea vieţii şi a părţilor care o susţin, se formează în interiorul stelelor şi sunt eliberate de exploziile acestora în momentul morţii lor. Willy Fowler, colegul său, a primit Premiul Nobel pentru această descoperire, premiu care, spre surprinderea tuturor, nu l-a inclus şi pe Fred Hoyle.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum a apărut Universul? Conform unui grup de cercetători, nu cu Big Bang

Big Bang – cum ştim că aşa a început totul?

Big Bang sau… altceva? Ce a fost înainte de Univers

Universul nostru a intrat în coliziune cu un alt Univers. Teoria care caută să explice misterele cosmosului