Ce se întâmplă cu rămăşiţele unei celule moarte?
Atunci când o celulă moare, fagocitele, celulele-sanitar, vin şi curăţă locul, scrie Science Daily.
Acum, într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit un proces interesant care poate duce la o înţelegere mai bună a modului în care celulele „îşi îngroapă” rudele defuncte.
În viermii microscopici din specia C. elegans, cercetătorii au observat comportamentul unei anumite celule numită celula cu coadă alungită, care are o extensie lungă. Celula oferă susţinerea structurală în timpul formării cozii, iar după ce misiunea este îndeplinită, moare. Observând procesul, Piya Ghose, autorul principal al studiului publicat în Nature Cell Biology, a precizat că nu seamănă cu nimic observat până acum. „Centrul celulei este dezintegrat prima dată”.
Astfel, procesul de dezintegrare începe din mijloc, unde corpul este separat de extensie, apoi se dezintegrează total. Extensia dispare în două etape, condusă de două procese diferite. „Partea extensiei cea mai apropiată de corp este ruptă în părţi sferice, în timp ce părţile îndepărtate se retrag într-o sferă, care este apoi înlăturată de o celulă vecină”.
Ce este şi mai interesant este că un neuron moare la fel, având aceleaşi procese de dezintegrare. Conform precizărilor cercetătorilor, felul în care moare/se dezintegrează o celulă influenţează comportamentul fagocitelor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Există viaţă după moarte? Genele din corpul uman rămân active timp de peste patru zile
Celule canceroase, transformate în celule ale sistemului imunitar
Imbatranirea celulelor stem sanguine ar putea fi reversibila