Când să te îngrijorezi din cauza unei aluniţe?
Asimetria este probabil cel mai evident indiciu. Cancerul, în general, are tendinţa de a creşte neregulat, deci şi asimetric, iar dacă acest lucru se observă la o aluniţă, probabil pata întunecată ascunde mai mult, scrie Quick and Dirty Tips.
Marginea este clară sau neregulată? Îţi poţi da seama unde se termină aluniţa şi începe pielea normală? Aluniţele rotunde cu linii de demarcare clare tind să fie mai puţin suspicioase decât cele neregulate şi cu marginile crestate.
Variaţia culorii este un alt factor care poate determina prezenţa unui melanom. Dacă nuanţa de maro nu este uniformă, înseamnă că acolo se pot afla celule canceroase.
Diametrul mai mare de 5 milimetri al aluniţelor ridică semne de îngrijorare.
Evoluţia aluniţei, precum creşterea acesteia, este un factor de luat în considerare.
Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele şi are potenţialul de a intra în faza de metastază şi de a se răspândi şi la alte organe. De aceea este necesară prevenirea acestuia, limitând expunerea la soare sau, şi mai rău, abuzarea de saloanele cu solar pentru bronzat artificial.
În cazul în care apar mai multe aluniţe pe corp şi/sau prezintă indiciile expuse mai sus, se recomandă o vizită la medicul dermatolog.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Sunt aluniţele un adevărat motiv de îngrijorare?
Cum putem analiza aluniţele acasă. Cinci sfaturi esenţiale prin care poţi detecta melanomul
Confundate cu aluniţele, excrescenţele pielii pot trăda afecţiuni grave