Conform oficialităţilor din Statele Unite, un adult ar trebui să ingereze maxim 2.300 de miligrame de sodiu în fiecare zi – o cantitate extrem de mică raportată la 3.400 de miligrame cât consumă un american obişnuit, scrie Live Science.
În ceea ce priveşte minimul, Paul Whelton de la Tulane University a precizat că „minimul într-o ţară precum Statele Unite este probabil circa 1.500 mg pe zi”. Conform Food and Drug Administration (FDA), aceasta este cantitatea pe care adulţii cu tensiunea mare trebuie să o consume. De asemenea, aceasta este cantitatea zilnică recomandată de Center for Disease Control and Prevention (CDC) pentru bebeluşii sub trei ani.
Alte organizaţii sugerează că adulţii pot trăi şi cu mai puţin. Conform American Heart Association (AHA), nivelul minim necesar este de sub 500 mg zilnic.
Această cantitate este imposibil de atins, cel puţin în Statele Unite. Din cele 3.400 mg consumate zilnic, circa 2.400 provin din sarea din mâncărurile procesate sau preparate. Astfel, în primul rând, ar trebui să se renunţe la acest tip de mâncare.
Un nivel sub minimul menţionat poate duce la o serie de probleme majore, mai ales la apariţia condiţiei numită hiponatremie, care apare atunci când sodiul este prea diluat în corp, ducând la suprasaturarea celulelor cu apă. Celulele inflamate pot aduce o sumedenie de probleme de sănătate, precum durere de cap, greaţă, oboseală, iar în unele cazuri extreme chiar şi moarte.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Riscurile pe care le poate avea consumul redus de sare