De ce mâncăm în exces când suntem stresaţi?

22 01. 2018, 10:00

Pe termen scurt, stresul inhibă pofta de mâncare, pentru că, în perioade dificile, hipotalamusul produce CRH, un hormon implicat în răspunsul la stres al organismului, care este responsabil pentru scăderea apetitului.  

Creierul trimite, de asemenea, mesaje către glandele suprarenale, pentru a epinefrină (cunoscută şi sub numele de adrenalină). Epinefrina ajută la declanşarea răspunsului de luptă al organismului, stare care pune temporar pe pauză pofta de mâncare.

Dar dacă stresul persistă, situaţia se schimbă radical. Suprarenalele eliberează un alt hormon, numit cortizol, care creşte apetitul. Odată ce episodul de stres se termină, nivelul de cortizol ar trebui să scadă, dar, dacă situaţia stresantă persistă, acesta rămâne la un nivel ridicat, una dintre consecinţe fiind apetitul crescut.

De ce alegem dulciurile şi alimentele grase în perioadele stresante

Stresul pare să ne afecteze şi preferinţele alimentare. Numeroase studii au descoperit că stresul fizic sau emoţional duce la consumarea unor cantităţi mai mari ca de obicei a alimentelor bogate în zahăr şi grăsimi. un nivel crescut de cortizol, combinat cu un nivel crescut de insulină pare a fi responsabil de aceste preferinţe culinare.

Alţi cercetători consideră că grelina, sau hormonul foamei, a cărei concentraţie creşte înainte de mese şi scade după acestea, ar avea un rol important în acest proces. Odată ingerate alimentele bogate în zahăr şi grăsimi se pare că acestea au un efect inhibitor a activităţii din cea parte a creierului care produce şi procesează stresul şi emoţiile legate de acesta. 
 
În plus, apetitul exagerat pentru alimente nesănătoase nu este singura problemă a persoanelor afectate de stres, acestea dormind mai puţin şi având un nivel mai scăzut al calităţii somnului. Persoanele stresate fac mai puţină mişcare şi beau mai mult alcool, pentru a combate efectele stresului, de unde şi acumularea unui număr mai mare de kilograme.
 
Femeile şi bărbaţii reacţionează diferit la stres
 
Unele studii au descoperit faptul că femeile şi bărbaţii reacţionează diferit la stres, dar în sensul în care femeile aleg mâncarea în exces şi bărbaţii băutul sau fumatul.  În plus, sunt studii care au descoperit că obezitatea este legată de mâncatul pe bază de stres doar la femei, nu şi la bărbaţi. Un alt detaliu semnificativ descoperit de cercetători a fost că acest lucru îi afectează mai ales pe cei care sunt supraponderali deja şi o creştere în greutate semnificativă este mai probabil să apară în prezenţa unui nivel mai crescut de insulină.

Citeşte continuarea pe CSID.