Animalele pot deveni geloase?
Studiile recente arată că într-adevăr animalele pot fi geloase şi au descoperit că gelozia este o emoţie primară la majoritatea mamiferelor (dar nu numai), scrie Live Science.
Pentru ca o persoană sau animal să simtă gelozia, trebuie să aibă capacitatea cognitivă de a recunoaşte, la un anumit nivel, importanţa unei relaţii şi să înlăture ameninţările care pun în pericol relaţia.
Mai mult decât atât, gelozia nu se referă doar la relaţiile intime, ci şi la relaţiile de prietenie şi se pare că acest aspect este valabil şi la relaţiile cu prietenii noştri necuvântători.
Gelozia este înnăscută, observându-se în alte studii că există la nou-născuţi. Aceştia devin geloşi când mama lor interacţionează cu alţi copii.
Alt studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea California, San Diego, a fost conclusiv în ceea ce priveşte gelozia la câini. Cel mai bun prieten al omului devenea gelos pe un câine de jucărie atunci când stăpânul alegea să acorde atenţie câinelui fals. În unele situaţii, câinii chiar au atacat jucăriile.
Stăpânii de alte animale (cai, pisici au chiar păsări) au relatat cazuri de gelozie la prietenii necuvântători. Se pare aşadar, măcar din perspectiva dovezilor neştiinţifice, că gelozia este o emoţie mai răspândită la animale decât se credea înainte.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce efect are un animal de companie asupra sănătăţii stăpânului
De ce unele persoane nu îşi doresc un animal de companie?
Când au început oamenii să aibă animale de companie?
Care sunt plantele care pun în pericol viaţa animalelor de companie?