Cum funcţionează simţul olfactiv?
Imaginează-ţi că treci pe lângă o fabrică de ciocolată. Fiecare compus din aromă activează anumiţi nervi din nas, care converg în centrul nervos din creier prin structuri numite glomerule. În acest fel, ciocolata va activa glomerulele pentru ciocolată. De asemenea, nervii din nas răspund atunci când sunt împinşi de aer, dar în acest caz, activarea nu este specifică. Aşadar, adulmecatul va activa atât glomerulele de ciocolată, cât şi cele care nu sunt activate de această aromă, scrie Science Daily.
Din punctul de vedere al creierului, cum poate spune dacă semnalele pe care le primeşte de la glomerule conţin informaţie despre circulaţia aerului sau informaţie despre miros?
Răspunsul are în vedere sincronizarea. „Surprinzător, am găsit că tiparele de activare a neuronilor pot distinge între semnalele mecanice care indică circularea aerului şi cele generate de miros. Mai mult, am descoperit că mecanosenzaţia îmbunătăţeşte simţul olfactiv”, a precizat Takeshi Imai, autorul principal al acestui studiu.
Pentru a ajunge la această concluzie, echipa a creat un sistem care controlează în mod artificial adulmecatul la şoareci, înregistrând activitatea cerebrală. Descoperirile arată că stimularea prin miros şi prin circulaţia aerului poate fi distinsă una de alta de faza activităţii în aceste glomerule, iar faza poate determina identitatea mirosului fără să depindă de concentraţie.
„Următorul pas este înţelegerea modului în care tiparele temporare sunt generate în aparatul olfactiv şi de ce sunt afectate de mirosuri dar nu de semnale mecanice”, a precizat cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce provoacă ,,mirosul de bătrân”?
Îţi este greu să identifici anumite mirosuri? Acest simptom stă la baza unei afecţiuni grave
6 simţuri uimitoare de care dispun oamenii, dar de existenţa cărora ştiu foarte puţine persoane