Cum să te orientezi în spaţiu folosind numai stelele?
Aşadar, fără nimic, în afară de unele cunoştinţe nu foarte complicate şi un cer senin, te poţi uita în sus pentru a te orienta, scrie Adventure.
Condiţia principală, desigur, este de a ne găsi în emisfera nordică. Dacă acesta este cazul, cel mai uşor este să cauţi Steaua Nordului, numită şi Steaua Polară (găsită bineînţeles la nord). Steaua este un punct fix şi se află chiar deasupra Polului Nord, aliniată cu axa de rotaţie a Pământului.
Pentru a găsi steaua, trebuie găsite Carul Mic şi Carul Mare, iar Steaua Polară este ultima stea din „coada” Carului Mic (imaginea de mai jos). Dacă se trasează o linie imaginară între Steaua Polară şi cele două stele de la marginea Carului Mare, trebuie să se observe că cele trei stele sunt aliniate, confirmând că aceea este steaua care indică nordul. Ştiind nordul, ştii toate punctele cardinale. Cu privirea spre nord, în stânga este vestul, în dreapta vestul şi în spate sudul. La noi în emisferă este simplu, dar cum stau lucrurile în Emisfera Sudică, unde oamenii privesc alt cer?
Credit: iamintellectuallypromiscuous.com
Aici nu poţi vedea nici carele şi nici Steaua Polară, dar găseşti constelaţia Crucea Sudului, numită şi constelaţia Crux. Cele patru stele din marginea crucii sunt cele mai luminoase. În stânga crucii, ar trebui să se observe două stele luminoase, ca în imaginea de mai jos. Ca în cazul precedent, dacă ştii poziţia unui punct cardinal, le ştii pe toate, doar că de data aceasta, vestul este în dreapta, estul în stânga şi nordul în spate.
Credit: www.abc.net.au
Pentru lucruri mai complicate, precum calcularea longitudinii şi latitudinii, există instrumente de calcul, deci simpla cunoaştere a metodelor de orientare nu este suficientă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce nu sunt stele în pozele de pe Lună?
Trilioane de „stele hoinare” călătoresc prin Univers cu viteze de peste 100 de milioane km/h
Cele mai frumoase imagini capturate din spaţiu de NASA, reunite într-un clip spectaculos (VIDEO)