În cadrul acestei cercetări, savanţii din Japonia şi China au găsit o mică zonă din partea frontală a creierului numită nucleus accumbens care poate induce somnul atunci când creierului îi lipseşte stimularea, scrie Seeker.
„Cu cât eşti mai stimulat, cu atât creierul tău produce mai multă dopamină”, a precizat Michael Lazarus de la Universitatea Tsukuba din Japonia şi co-autor al acestui studiu. Dopamina este un compus chimic produs natural care declanşează emoţii pozitive. „Dacă producţia se opreşte, nucleus accumbens te adoarme”, adaugă Lazarus.
Oamenii de ştiinţă au realizat o serie de experimente pe şoareci unde au putut monitoriza sistemul nervos al rozătoarelor. Aceştia au descoperit că o substanţă numită adenozină – un important compus organic care ajută la transferarea energiei prin organism – a declanşat starea de somn când vine în contact cu receptorii din nucleus accumbens.
O veste bună pentru băutorii de cafea este că aceasta poate bloca adenozina să stimuleze celulele receptoare ale acestui centru din creier, sugerând de asemenea legătura de cauzalitate între somn şi nucleus accumbens.
Mai mult decât atât, studiul este extrem de relevant în ceea ce priveşte crearea unui nou tip de somnifere. Somnul indus de somniferele tradiţionale nu este unul natural, dar „somnul din plictiseală” pare să fie unul natural. Este nevoie de alte studii în ceea ce priveşte adenozina pentru a vedea dacă acest compus chimic poate fi folosit în crearea somniferelor care să inducă somnul natural, drept urmare, tipul acesta va fi mai puţin agresiv decât somniferele care se găsesc pe piaţă la momentul actual.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O oră de somn după-amiaza poate întineri creierul cu până la cinci ani
Nu avem nevoie de mai mult de 5 ore de somn
Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim?
Adormi greu când ţi-e cald? Iată câteva sfaturi pentru un somn liniştit în perioada caniculei